Ajankohtaista

Kirjasto, Museo

Nuoren tasavallan kansalaisia Galleria Toivossa

4.11.2019

Nurmijärven museon valokuvanäyttely ”Nuoren tasavallan kansalaisia” vie aikaan, jolloin Suomi itsenäisenä valtiona otti ensiaskeleitaan ja elettiin uuden aikakauden kynnyksellä. Yhteiskunta etsi vielä suuntaansa, mutta suomalaisten arkinen elämä kulki omalla painollaan eteenpäin.

Itsenäisyyden ajan ensimmäisiltä vuosilta olevista kuvista maailmaa katselevat nurmijärveläinen isäntä, työmies, palvelustyttö, tehtaanjohtaja, puotiapulainen ja moni muu. Nuoren tasavallan kansalaisia –näyttely oli esillä Galleria Villessä 2018 ja nyt Galleria Toivossa Klaukkalassa.

Kyläkuvaaja Elias Sirenius

Näyttelyssä esillä olevista kuvista suurin osa on klaukkalalaisen Elias Sireniuksen (1883-1966) ottamia. Valokuvaus oli maaseudulla vielä harvinaista silloin, kun Elias Sirenius aloitti harrastuksensa.

Sireniuksen aktiivinen valokuvaharrastus alkoi oman kameran rakentamisella 1900-luvun alussa. Hän rakensi sitä Klaukkalassa Järvelän puusepänverstaassa, jolloin sivullisetkin saivat siitä tietää ja vinoilivat, kuinka ”Elias tekee ikiliikkujaa”. Ei tullut ikiliikkujaa, mutta tuli kamera, jolla hän ikuisti 1910- ja 1920-lukujen nurmijärveläisiä meillekin katsottavaksi.

Avoinna

Nuoren tasavallan kansalaisia 5.11.2019-2.1.2020. Galleria Toivo, Kuonomäentie 2, Klaukkala. Vapaa pääsy. Ma-to 9-20, pe 9-18, la 10-16. Juhlapyhinä ja aattopäivinä poikkeuksia aukioloajoissa. www.nurmijarvi.fi/museo

Kuva: Lepsämän Kihin talon tytär Elias Sireniuksen kuvaamana.

Lepsämän Kihin talon tytär Elias Sireniuksen kuvaamana

Takaisin listaukseen