Vaakuna ja tunnukset

Nurmijärven vaakunaNurmijärven vaakuna

Nurmijärven vaakunasta löytyvät Jukolan veljekset. Vaakunan tekijän Olof Erikssonin sanoin siinä on "sinisessä kentässä seitsemän luonnonväristä kultatukkaista nuorukaisen päätä asetettuina 2 + 3 + 2".

Nurmijärven vaakunahanke käynnistyi historiatoimikunnan esityksestä 1949. Luonnoskilpailu käynnistettiin 1951. Kilpailuun tuli 88 ehdotusta. Vaakunakilpailutoimikunta asetti ensimmäiselle sijalle Olof Erikssonin "Tähtiä kuin Otavassa"-ehdotuksen ja toiselle sijalle Harald Hellströmin ehdotuksen "Jukolan pojat". Maalaiskuntien liiton vaakunatoimikunta puolestaan asetti ensimmäiselle sijalle Hellströmin "Jukolan pojat".

Kunnanhallitus ja valtuusto päätyivät Hellströmin ehdotuksen valintaan. Ennen vaakunan valmistumista taiteilija Hellström kuitenkin kuoli ja taiteilija Eriksson pyydettiin jatkamaan työtä Hellströmin luonnoksen pohjalta. Kunnanvaltuusto hyväksyi vaakunan 18.12. 1953. Sisäministeriön vahvistus Nurmijärven vaakunalle saatiin 14.4. 1954.

Nurmijärven vaakunan ja logon julkiseen käyttöön tarvitaan lupa. Käyttöoikeuksista voi tiedustella kunnanjohtajan sihteeriltä, puh. (09) 2500 2008.

 

Nurmijärven kunnan logoLogo

Vaakuna ja kunnan nimi muodostavat yhdessä linjan kanssa Nurmijärven kunnan logon. Ohut linja joka yhdistää vaakunan ja nimen kuvaa tietä. Tien symboliikka yhdistetään suuntaan, kehitykseen ja päämäärään. Uudessa logossa tie kulkee vakaana ja suorana ja se kääntyy Nurmijärvelle.

Nurmijärven vaakunan ja logon julkiseen käyttöön tarvitaan lupa. Käyttöoikeuksista voi tiedustella kunnanjohtajan sihteeriltä, puh. (09) 2500 2008.

 

Nimikkokasvi

Nurmijärven kunnan nimikkokasvi on kivikkoalvejuuri (Dryopteris filix-mas). Kasvi liittyy Nurmijärvellä vuosina 1899-1964 toimineeseen Suomen ensimmäiseen lääketehtaaseen. Apteekkari Albin Koposen perustamassa lääketehtaassa tehtiin muun muassa matolääkettä, jonka raaka-aineena käytettiin Kivikkoalvejuuren juurakoita. Juurakoita kerättiin paikkakunnalla vielä 1960-luvulla. Kivikkoalvejuurta tavataan yleisesti Nurmijärvellä ja se on melko helppo erottaa muista saniaisista.

Kivikkoalvejuuri

Nimikkoeläin

Nimikkoeläin mäyrä (Meles meles) esiintyy Aleksis Kiven tuotannossa ja oli ilmeisesti Kiven suosikkieläimiä. Mäyriä elää Nurmijärven kunnan alueella.

Mäyrä

Nimikkolintu

Nimikkolintu palokärki (Dryocopus martinus) mainitaan usein Aleksis Kiven kirjallisuudessa. Palokärki on suhteellisen yleinen lintu Nurmijärven alueella.

Palokärki