Kirkonkylä

Nurmijärven kirkonkylä on kunnan hallinnollinen keskus, jossa on noin 8000 asukasta. Siellä sijaitsevat mm. kunnanvirasto, kirjastotalo, tori ja pääterveysasema. Kirkonkylässä onkin huomattavan paljon palvelualan työpaikkoja.

Kirkonkylää on rakennettu viime vuosina voimakkaasti. Uusia kerrostaloja kivijalkakauppoineen on noussut 2000-luvun alussa valmistuneen torin ympäristöön ja keskusta-alueelle. Keskustan tuntumassa, entisen Perloksen tehtaan alueella on uusi kerrostalojen kokonaisuus, jossa on asuintalojen lisäksi vähittäiskauppaa ja muuta liiketilaa. Kirkonkylän palveluista mainittakoon myös elokuvateatteri, keilahalli ja linja-autoasema.

Kirkonmäen ja hautausmaan tienoilla Aleksis Kiven tieltä löytyy vielä perinteistä kirkonkylän ilmettä. Tien varrella ovat kirkon ja hautausmaan lisäksi vanha pappila, Lukkarila ja Nurmijärven ensimmäisen koulumestarin, Aleksis Kivenkin opettajana toimineen Malakias Costianderin talo, Mäntylä. Nurmijärven tasavartinen ristikirkko valmistui vuonna 1793. Kirkkoa vastapäätä sijaitsi aikanaan myös Albin Koposen perustama Suomen ensimmäinen lääketehdas. 

Aivan keskustan läheisyyteen moottoritien varteen rakentuu kunnan yritysalueista pinta-alaltaan suurin, Ilvesvuoren yritysalue. Alueen maamerkkinä on Myllykukon palvelukeskus huoltoasemineen, ravintoloineen ja erikoisliikkeineen.