Työnhaku

Työn hakeminen

Aloita työn hakeminen ilmoittautumalla Työ- ja elinkeinotoimistoon eli TE-toimistoon. Ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi sinulle voidaan tehdä kotoutumissuunnitelma.

TE-toimiston internet-sivuilla voit hakea avoimia työpaikkoja ja kursseja.

TE-toimiston lisäksi työpaikkoja voit etsiä yritysten internet-sivuilta, lehdistä ja kysymällä kavereilta.

Maahanmuuttajien työllistymisessä auttaa myös työvoiman palvelukeskus.

 

Tutkinnon rinnastaminen

Kun maahanmuuttajalla on kotimaastaan korkeakoulututkinto, hän voi hakea tutkinnon rinnastamista Suomessa. Siitä saa lisätietoa Opetushallituksen sivulta www.oph.fi. Tutkintotodistukset pitää ensin kääntää suomeksi tai englanniksi virallisella kääntäjällä.

 

Työn tekeminen

Ennen työn aloittamista teet työnantajan kanssa kirjallisen työsopimuksen, jossa sovitaan palkka, työaika ja muut asiat. Työpaikka voi olla jatkuva tai määräaikainen, osa-aikatyö tai kokoaikatyö.. Palkka maksetaan pankkiin, joten sinun on avattava pankkitili.

Työnantaja ottaa palkasta veron (ennakonpidätys) ja muita maksuja. Kun aloitat työn, sinun täytyy antaa työnantajalle verokortti. Verokortin saat verotoimistosta.

Työntekijän kannattaa liittyä ammattiliittoon. Ammattiliitto maksaa työttömälle ansiopäivärahaa ja valvoo työntekijän etuja. Selvitä mikä on oman alasi ammattiliitto.

Ansiopäivärahaa voit saada myös kuulumalla vain työttömyyskassaan. Silloin ei saa ammattiliiton muita palveluita.

 

Oma yritys

Suomessa kuka tahansa voi perustaa oman yrityksen. On tärkeää, että suunnittelet yrityksen toiminnan hyvin ennen yrityksen perustamista. Pyydä ilmaista neuvontaa. TE-toimistosta voit hakea starttirahaa yrityksen perustamiseen.

 

Työsuojelupiiri

Työsuojelupiiri neuvoo, jos sinulla on ongelmia työoloissa tai työsuhteeseen liittyvissä asioissa.