Ajankohtaista

Liikunta

Kunta aloittaa koiralatukokeilun Järvipohjan reitille

4.2.2021

 

Huom! Koiralatukokeilu siirtyy Parkkimäkeen – lue lisää >>

 

Nurmijärven kunta parantaa koirahiihtoa harrastavien olosuhteita. Kunta aloittaa kokeilun, jossa koirahiihtäjät pääsevät Kirkonkylän Järvipohjan hiihtoreitille kahdesti viikossa.

Koirahiihdon suosio on ollut kasvussa ja useat harrastajat ovat toivoneet myös Nurmijärvelle parempia mahdollisuuksia hiihtää koiran tai valjakon kanssa. Tästä lähin Järvipohjan reitillä koirien kanssa hiihtäminen on sallittua tiistaisin kello 19.00-21.00 sekä lauantaisin kello 08.00-10.00 välisenä aikana. Ladulle saa kyseisinä aikoina mennä hiihtämän normaalisti myös ilman koiraa, mutta tällöin hiihtäjien on hyvä osata varautua karvakuonoihin reitillä.

”Järvipohjan reitti valikoitui kokeiluun keskeisen sijaintinsa ja tasaisen maastonsa perusteella. Ladulla on avointa ja hyvä näkyvyys, mikä edesauttaa turvallista lajin harrastamista”, kunnan vs. liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski kertoo.

Järvipohjan uuden koiraladun lisäksi kunnalla on edelleen vanhaan tapaan Alhoniitun koiralatu, joka tarjoaa huomattavasti mäkisemmän ja haastavamman sekä lyhyemmän pätkän koirahiihdon harrastajille.

Koirahiihtäjä, huomioi nämä ohjeet!

Koirat tulee aina pitää kytkettyinä ja reitille tulevan koiranomistajan on osattava pitää koiransa hyvin hallinnassa. Koiran omistajien vastuulla on huolehtia koiransa käyttäytymisestä ja hallinnasta reitillä. Koirat kulkevat lajissa vapaan puolella eivätkä latu-uralla, eivätkä näin kuluta pohjaa vapaan hiihtotavan harrastajia enempää.

Koirahiihtoon suositellaan turvallisuuden näkökulmasta seuraavia varusteita: koiralle vetovaljaat, joustoliina ja hiihtäjälle vetovyö.

Ennen ladulle menoa koirat tulee käyttää tarpeillaan ladun ulkopuolella.

Mahdollisissa ohitustilanteissa takaa tulevan on selkeästi ja ystävällisesti ilmoitettava aikeistaan ja odottaa, että edellä menevä ehtii siirtyä latu-uralle ja ottaa koiransa haltuun lyhyeen hihnaan, mikäli hiihtää koiran kanssa. Toisen koirahiihtäjän turvallisen ohituksen varmistamiseksi ohittavankin on hyvä ottaa hihna lyhyelle ja mennä ohitse vasenta reunaa.

Kunnan latukoneella riittää töitä

Runsasluminen talvi on innostanut nurmijärveläiset nauttimaan hiihtoladuille.

”Olemme yleisesti saaneet viime viikkoina kuntalaisilta runsaasti palautetta hyvin hoidetuista laduista. Paljon on tullut myös palautetta, jossa on toivottu latujen huoltamista aiempaa tiheämpään tahtiin ja on ihmetelty, miksei juuri omaa latua ole ehditty hoitaa.  Haluamme omalta osaltamme muistuttaa, että kunnassa on vain yksi latukone, jolla kaksi kuljettajaa ajaa viikon jokaisena päivänä ja latuja hoidetaan näiden resurssien puitteissa niin hyvin kuin mahdollista”, Koski kertoo.

 

”Myös siirtymät kuljetusauton kanssa ottavat oman aikansa, joten esimerkiksi kaikkien latujen ajaminen samana päivänä ei ole mahdollista. Lisäksi olemme tehneet useita lisälatuja koulujen ja päiväkotien yhteyteen ympäri kuntaa, jotka eivät näy latupalvelussa. Näitäkin latuja pyritään mahdollisuuksien mukaan käymään huoltamassa koulujen ja päiväkotien lapsien käyttöön. Kovimmalla käytöllä olevat ladut pyritään kuitenkin ajamaan moneen kertaan viikon aikana ja muut ladut niin usein kuin mahdollista. Jokaiselle ladulle emme ehdi päivittäin, mutta latukone kyllä kulkee niin nopeasti kuin mahdollista.”

Kunnan latuverkko ei ole yhtenäinen ja varsinaisia latuja on ympäri kuntaa pitkillä välimatkoilla. Yleiseen latukarttaan ja latujen kuntoon voi tutustua täällä.

Takaisin listaukseen