Ajankohtaista

Alkuluokka, Keusote, Koronavirus, Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Koulutus, Lapset, Lukio, Nuoriso, Opetus ja koulutus, Sosiaali ja terveys, Terveys, Varhaiskasvatus, Viestintä

Koulujen ja päiväkotien koronasuosituksiin muutoksia talviloman jälkeen 28.2. alkaen

22.2.2022

Keusote on terveysviranomaisena muuttanut koronarajoituksia ja -suosituksia päiväkodeissa, kouluissa ja iltapäiväkerhoissa Keski-Uudenmaan alueella 28.2. alkaen. Koronatapauksiin suhtaudutaan Nurmijärven päiväkodeissa ja kouluissa jatkossa kuten muihinkin sairastumisiin.

Kunnan koronaviestintä vähenee

Muuttuneessa tilanteessa Keski-Uudenmaan kunnat ovat sopineet, ettei huoltajia ohjeisteta enää ilmoittamaan lapsen sairauspoissaolon syytä päiväkodille ja koululle. Näin ollen koronaviestintää ei toteuteta talviloman jälkeen aiemmalla tavalla Päikyn tai Wilman kautta.

Kunta tiedottaa koko kuntaa koskevasta koronatilanteesta sekä muuttuvista rajoituksista ja suosituksista viestintäkanavissaan. Keski-Uudenmaan epidemiatilanteesta saa tietoa Keusoten maanantaisin ilmestyvästä koronaviikkotiedotteesta.

Uudet ohjeistukset Nurmijärven päiväkoteihin 28.2. alkaen

  • Ulkoiluissa ryhmiä ei tarvitse enää erottaa toisistaan
  • Henkilökunnalla on edelleen vahva maskisuositus.
  • Ryhmäkohtaisia vanhempainiltoja voidaan järjestää terveysturvallisuus huomioiden
  • Vasu-keskusteluja voi järjestää kasvokkain terveysturvallisuus huomioiden
  • Vanhemmat voivat tulla sisälle päiväkotiin. Esimerkiksi aamulla kuraeteiseen voi tulla useampi huoltaja samanaikaisesti, kunhan terveysturvallisuudesta huolehditaan. Huoltajilla on vahva maskisuositus
  • Terveysturvallisuudesta huolehditaan päiväkodeissa edelleen hygieniasta huolehtimalla

Uudet ohjeistukset Nurmijärven kouluihin 28.2. alkaen

  • Esioppilaiden ja 1.–5.-luokkalaisten maskisuosituksesta kouluissa luovutaan talviloman jälkeen 28.2.2022.
  • Kouluissa on edelleen vahva maskisuositus henkilökunnalla sekä 6-luokkalaisilla ja sitä vanhemmilla oppilailla/opiskelijoilla.
  • Koulukuljetuksessa on edelleen maskisuositus kaikilla.
  • Ryhmien yhdistäminen voidaan aloittaa samasta ikäluokasta alkaen
  • Kouluruokailussa siirrytään kohti normaaleja käytäntöjä
  • Ryhmiä ei tarvitse enää erottaa välitunneilla
  • Retkiä ja leirikouluja voidaan järjestää kevään mittaan terveysturvallisuus huomioiden
  • Luokkakohtaisia vanhempainiltoja voidaan järjestää terveysturvallisuus huomioiden
  • Huoltajat voivat tulla koulun tiloihin terveysturvallisuusohjeet huomioiden. Huoltajilla on vahva maskisuositus
  • Terveysturvallisuudesta huolehditaan edelleen hygieniasta huolehtimalla

Koronakotitestit esioppilaille, perusopetuksen oppilaille ja toisen asteen opiskelijoille

Huoltovarmuuskeskus jakaa valtion ohjeistuksen mukaisesti koronaviruksen kotitestejä esioppilaille, perusopetuksen oppilaille ja toisen asteen opiskelijoille. Koronatestit on jaettu Nurmijärvellä viime viikolla. Jos oppilas oli loppuviikosta pois koulusta, hän saa testit talviloman jälkeen. Kotitestauksen tarkoituksena on tukea omaehtoista kotiin sairastamaan jäämistä ja tartuttavana kontaktien välttämistä.

Koronapikatestit on tarkoitettu ensi sijassa koronavirusinfektion todentamiseen oireisella henkilöllä. Nykyisessä epidemiatilanteessa positiivinen testitulos viittaa varsin luotettavasti koronatartuntaan. Koronatartunnan saanut henkilö voi olla tartuttava 5–10 vrk oireiden alun jälkeen ja kotiin sairastamaan tulisi jäädä siten vähintään 5 vrk ajaksi. Ennen kouluun, oppilaitokseen, varhaiskasvatukseen tai työhön paluuta tulisi olla kuumeeton 2 vrk ajan ja muidenkin oireiden tulisi olla selvästi vähenemässä. Haju- ja makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ei edellytä poissaolon jatkamista.

Negatiivinen tulos ei ole yhtä luotettava poissulkemaan tartunnan mahdollisuutta. Sen vuoksi on tärkeää, että kouluun tai oppilaitokseen ei mennä sairaana, vaikka saisi negatiivisen koronavirustestituloksen. Koronapikatestit tunnistavat parhaiten tartunnan, kun oireiden alusta on jo kulunut muutamia päiviä ja siksi oireiden jatkuessa testi tulisi toistaa 1–2 kertaa noin 2 vrk välein.

Sairaspoissaolosta ilmoitetaan päiväkotiin/kouluun/oppilaitokseen. Varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilökunnan, joka on käyttänyt työpäivän ajan FFP2-hengityksesuojainta, ei katsota altistuneen, vaikka olisi oleskellut lähellä tartunnan saanutta.

Keusote kehottaa testivarmennetun koronatartunnan saanutta kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vrk aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Altistuneet voivat seurata, kehittyykö itselle oireita ja halutessaan käyttää kotipikatestiä.

Jos koululaisen, opiskelijan tai henkilökuntaan kuuluvan testi on positiivinen, suosittelemme, että samassa taloudessa asuvat kouluikäiset ja sitä vanhemmat henkilöt tekevät kotitestin, erityisesti jos heillä on oireita.

Koronapikatestit tehdään kotona pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Koronavirustestausta ei suositella 3 kk jo sairastetun koronavirustaudin jälkeen.

 

 

 

Takaisin listaukseen