Ajankohtaista

Ikäihmiset, Koronavirus

Koronaepidemia on saanut huijarit liikkeelle – ilmoita huijausyritykset aina poliisille

24.4.2020

Huijarit käyttävät nyt tilannetta hyväkseen ja pyrkivät tekemään hyvinkin uskottavia rikoksia koronaepidemian varjolla. Kuka tahansa voi joutua huijauksen uhriksi, mutta erityinen riski siihen on iäkkäimmillä ihmisillä. Huijausyrityksiä on tehty jo sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa tai puhelimitse ja tekstiviesteillä. Huijarit ovat tarjonneet ihmisille myös koronatarkastuksia.

Paras keino välttää huijauksia on suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli oven taakse ilmaantuu ihmisiä, jotka tarjoavat apuaan ja asiantuntemustaan korona-asioihin liittyen. Tuntemattomille ihmisille ei tule missään tapauksessa antaa rahaa kaupassakäyntiä varten tai kertoa heille pankkitili- tai muitakaan henkilökohtaisia tietoja.

Kunta ja seurakunta tarjoavat kauppa-apua vain pyynnöstä

Kunnan tietoon on tullut kauppa-avun nimissä toteuttavaa huijaustoimintaa, jossa huijari tarjoaa kauppa-apua ikääntyneen kuntalaisen kotiovella ja esiintyy kunnan palveluksessa olevana työntekijänä. Kunnan ja seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori Mari Hämäläisen organisoimassa kauppa-avussa ikääntynyt kuntalainen saa kauppa- ja apteekkiapua vain soittamalla numeroon 044 422 0535 ma–pe klo 10–14.

Ilmoita huijausyrityksistä aina poliisille

Huolestuttavaa on, että kaikista huijauksista ei välttämättä ilmoiteta poliisille, eikä niistä ehkä kehdata kertoa edes lähiomaisille tai ystäville. Poliisi kehottaakin kansalaisia pyytämään avun tarjoajaa todistamaan aina henkilöllisyytensä ja näin varmistamaan, että avun tarjoaja on oikealla asialla. Akuuteissa tapauksissa poliisi kehottaa soittamaan yleiseen hätänumeroon 112.

Kunta kartoittaa ikäihmisten palvelutarpeita puhelimitse

Kunta on tiedostanut poikkeusolojen haasteellisuuden ja on huolissaan ikäihmisen hyvinvoinnista. Nurmijärven kunta yrittää nyt tavoittaa kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat kuntalaiset puhelimitse. Numerot, joista soitot tulevat, ovat kunnan työntekijöiden työpuhelinnumeroita. Puhelussa varmistetaan, että soittojen kohderyhmään kuuluva kuntalainen saa poikkeusolojen aikana tarvitsemansa tuen ja avun sekä tiedon avunsaannin mahdollisuuksista.

Lisäksi kunnan liikuntapalvelut on soittanut omille yli 70-vuotiaille asiakkailleen ja antanut liikuntavinkkejä korona-aikaan. Myös seurakunta pyrkii soittamaan mahdollisimman monelle yli 70-vuotiaalle.

Takaisin listaukseen