Ajankohtaista

Kulttuuri

Kivi ja Leino puhuttavat Taaborinvuorella

11.5.2017

Historioitsija Teemu Keskisarja ja kirjailija Panu Rajala keskustelevat Aleksis Kivestä ja Eino Leinosta Taaborinvuorella 6.6. järjestettävässä avoimessa yleisötilaisuudessa.

Tapahtuma liittyy Taaborinvuoren naapurissa sijaitsevan museona toimivan Aleksis Kiven kodin uuden näyttelyn avaamiseen. Keskisarja osallistui näyttelyn uudistamiseen tekemällä käsikirjoitukset Kiven elämästä ja hänen aikansa yhteiskunnasta kertoviin osuuksiin.
 
Näyttely purkaa joitakin Kiven elämään sitkeästi liitettyjä myyttejä, kuten yksipuolista näkemystä kirjailijasta köyhyyttä ja julkista pilkkaa kärsineenä mielenterveysongelmaisena alkoholistina.

Keskisarja kertoo käsityksensä Kivestä muuttuneen näyttelyä varten tehdyn tutkimustyön myötä.

-Olin jossakin määrin yllättynyt siitä, että Kiven vaiheisiin kuului myös paljon iloa, onnea ja hyvää tuuria. Tuskan päiviä oli vain muutama viimeinen vuosi.
 
Keskisarjalla on parhaillaan työn alla Aleksis Kiven elämäkerta, joka ilmestyy syksyllä Siltalan kustantamana. Panu Rajalan tuore kirja Eino Leinosta julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna.

Keskisarja ja Rajala ruotivat Taaborinvuorella kahden erilaisen ja eri aikana eläneen kirjailijan yhtäläisyyksiä, ja pohtivat miksi heidän teoksensa edelleen ovat tärkeitä ja merkityksellisiä suomalaisille. Keskustelua johdattelee Aleksis Kiven seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki.

Tapahtuman tiedot:
 
Ti 6.6. klo 18 Konstiniekat Kivi ja Leino
Taaborinvuori, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki (Nurmijärvi). Vapaa pääsy. Järj. Nurmijärven museo ja kulttuuripalvelut, www.nurmijarvi.fi. Aleksis Kiven kodin uusittu näyttely on auki yleisölle 1.6. – 31.8. ti-su klo 11-18, muina aikoina sopimuksesta. Suljettu 22.-24.6. 

Takaisin listaukseen