Ajankohtaista

Kaikki

Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikkö seuraa Wuhanin koronavirustilannetta

4.2.2020

Kiinassa on todettu keuhkokuumetapauksia joulukuusta 2019 alkaen, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV). Yleisesti koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä, että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion eli flunssan. 

Toistaiseksi tartunnan saaneilla on ollut yhteys Kiinaan Hubein maakuntaan, joka sisältää Wuhanin kaupungin. Suomessa on todettu yksi tartunta matkailijalla Lapissa. Hän on tällä hetkellä eristyksessä. Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen hoitamista yhdessä THL:n kanssa.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä, ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin.

Tällä hetkellä koronavirustartuntaa tutkitaan vain, jos potilaalla on oireita ja hän on oleskellut 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua Hubeinin maakunnassa, tai hänellä on ollut lähikontakti laboratoriovarmennettuun koronavirustapaukseen.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ole yhteydessä omaan terveysasemaan puhelimitse. Aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä Päivystysapuun 116117. Mahdollisen tartuntavaaran vuoksi lääkäri haastattelee sinut ensin puhelimitse, ja suunnittelee mahdollisen siirtymisen tutkimuksiin ja hoitoon erikoissairaanhoitoon yhteistyössä infektiolääkärin kanssa.

Keusotessa seuraamme ja noudatamme THL:n ja HUS:n ajantasaisia ohjeita. Keusotessa on varauduttu hyvin uudenlaiseen koronavirukseen sairastuneiden tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Tiedotamme tilanteen muuttuessa.

Lisätietoa THL:n sivulta: Wuhanin koronavirus https://thl.fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/wuhanin-koronavirus1

Infektio- ja tartuntatautiyksikkö:

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen 040 315 3369

Hygienia- ja tartuntatautihoitaja Hanna Hyytiäinen 040 314 3669

Hygienia- ja tartuntatautihoitaja Anne Juvonen 040 314 3679

www.keusote.fi

Takaisin listaukseen