Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus

Keusote: Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

14.3.2020

Koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon. Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveysasemalle tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Jatkossa koronavirusnäytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

Näytteenotto kohdennetaan terveyden- ja sosiaalihuollon toimijoihin sekä riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin, mm. potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä tai ikääntyneet, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita eikä niille löydy muuta selkeää selittäjää ja joilla on puolustuskykyä heikentävä sairaus. Lisäksi koronavirusnäytteitä otetaan kaikilta ulkomaanmatkailijoilta, joille on ilmaantunut ylähengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä matkan päättymisestä.

Näytteenottokriteereiden muututtua ei siis enää testata henkilöitä, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin. Jos henkilöllä on hengitystieoireita, mutta hän on hyväkuntoinen, hänen tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Terveysasemiin tai päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille. Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Keusote on tehnyt rajoituksia vierailuihin potilasosastoille.

Tietoa koronaviruksesta:

Takaisin listaukseen