Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus, Terveys

Keusote jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkaille

17.8.2020

Kasvomaski on yksi lisäkeino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Keski-Uudenmaan sote jakaa kasvomaskeja THL:n suosituksen mukaisesti yhdessä jäsenkuntiensa kanssa (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) vähävaraisille asukkaille. Tavoitteena on koronaepidemian pahenemisen ennaltaehkäiseminen.

Ensimmäisessä vaiheessa kertakäyttöisiä maskeja jaetaan 10-20 kappaleen erissä käyttötarpeen mukaan. Keusote jakaa maskeja osana normaalia palvelutarjontaansa esimerkiksi sosiaalipalveluissa, neuvoloissa, nuorisoasemilla, perheoikeudellisissa yksiköissä sekä osana perhetyötä ja kotipalvelua. Hakijoiden tulotietoja ei tarkisteta.

Jatkossa maskeja tullaan jakamaan Keusoten toimipisteiden lisäksi jäsenkuntien jakelupisteissä, kuten kunnanvirastoissa ja kirjastoissa. Jäsenkuntien tarkat jakelupisteet ja niiden aukioloajat julkaistaan myöhemmin, kun toiminta on saatu käynnistettyä. Maskien jakoa tullaan tekemään myös yhteistyössä alueen järjestöjen ja seurakuntien kanssa, kuten Siskojen ja Simojen kanssa.

Maskien jako käynnistyy mahdollisimman pian, Keusoten toimipisteissä ja osassa kuntia jo alkuviikosta.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun 

– olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää

– olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kuntalaisia kehotetaan ensisijaisesti huolehtimaan turvavälien noudattamisesta ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Muistilista maskin käyttöön

 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

  Lähde: THL

Takaisin listaukseen