Ajankohtaista

Jätehuolto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Puutarhajätteen vieminen toisen maalle on kiellettyä

2.6.2020

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen logoPihoja siistitään ja haravoidaan nyt innokkaasti. Valitettavasti moni kotipuutarhuri päätyy kippaamaan risut ja haravointijätteet lähimetsään tai kuntien ja kaupunkien maille. Se on kuitenkin kiellettyä ja aiheuttaa mm. haitallisten vieraslajien leviämistä, ojien tukkeutumista  ja esteettistä haittaa. Puutarhajätteet toisen maalle vievä syyllistyy myös jätelain roskaamiskiellon rikkomiseen sekä toisen kiinteistön hallinnan loukkaamiseen, josta säädetään rikoslaissa.

Hyödynnä puutarhajätteet oman pihan tarpeisiin

Paras tapa käsitellä puutarhajätettä on hyötykäyttää ne omalla kiinteistöllä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus suosittelee, että risut ja haravointijätteet kompostoidaan tai haketetaan omalla kiinteistöllä aina, kun se on mahdollista. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena tai katteena hyödynnettävää haketta. Puiden lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja istutuksille.

Taaja-asutusalueella polttaminen on kielletty

Ympäristökeskus muistuttaa, että puutarhajätteen polttaminen on kielletty taajaan asutulla alueella. Taaja-asutusalueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä myrkyttömiä ja kuivia puutarhajätteitä, mutta silloinkaan poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Siksi polttopaikka tulee valita harkiten ja tarkistaa tuulen voimakkuus ja mahdollinen metsäpalovaroitus ennen polttopuuhiin ryhtymistä.

Puutarhajätteiden seassa voi olla vieraslajeja

Lähimetsään viedyt puutarhajätteet voivat aiheuttaa kasvillisuuden rehevöitymistä ja lajiston muuttumista. Erityisesti karujen elinympäristöjen vähäravinteisiin elinoloihin erikoistunut lajisto kärsii rehevöitymisestä. Puutarhajätteiden mukana metsään voi lisäksi levitä haitallisia ja alkuperäiseen luontoomme kuulumattomia vieraslajeja. Monet haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista ovat karanneet puutarhasta juuri kottikärryillä.

Puutarhajätteiden vastaanottopaikkoja Keski-Uudellamaalla

Mikäli risujen ja haravointijätteiden käsittely ei ole mahdollista omalla kiinteistöllä, tulee puutarhajätteet toimittaa niille varattuun käsittelypaikkaan.

Lisätietoja vastaanottopaikoista, hinnoista ja aukioloajoista

Nurmijärven ja Järvenpään  maankaatopaikat www.kiertokapula.fi

Mäntsälän maankaatopaikka https://www.mantsala.fi/jatehuolto/maan-ja-lumenkaatopaikka

 

Takaisin listaukseen