Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus

Ikääntyneiden turvallisuus ja hyvinvointi koronavirusaikana

12.6.2020

Ikä on merkittävä riskitekijä, kun puhutaan korovirustautiin menehtyneistä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että yli 70-vuotiaat noudattavat ohjeita 1-2 metrin turvavälistä ja käsihygieniasta.  Tämä korostuu erityisesti kodin ulkopuolella asioidessa, ulkoillessa sekä ystäviä ja sukulaisia tavatessa.

Huolehdi hygieniasta

Käsihygienia on hyvä keino ehkäistä koronavirustartuntaa. Pese käsiä vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan. Jos et voi pestä käsiäsi, esimerkiksi asioidessasi kodin ulkopuolella, niin käytä käsihuuhdetta. Apteekeissa ja ruokakaupoissa on myytävänä pieniä pulloja käsien desinfiointiainetta, joka on kätevä pitää matkassa. Käytä käsihuuhdetta riittävästi, jotta saat molemmat kädet hyvin desinfioitua.

Silmien, nenän ja suun koskemista tulisi välttää. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi

Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Kasvomaskin käyttö

Kodin ulkopuolella asioidessa on tärkeää, että 1-2 metrin turvaväli toisiin ihmisiin säilyy. Käy kaupassa, apteekissa ja muissa vastaavissa paikoissa silloin, kun siellä ei ole ruuhkaa. Aikaiset aamut ovat tähän parasta aikaa. Yritä suoriutua asioinnista mahdollisimman nopeasti.

Asiointimatkoilla vältä kasvojen koskettelua, jotta et vie mikrobeja kasvoillesi likaisten käsien mukana. Jos haluat asioidessasi käyttää kauppoihin myyntiin tulevia kasvomaskeja, muista käyttää kasvomaskia turvallisesti. Pue kasvomaski kasvoille aina puhtain käsin (pestyt tai desinfioidut). Kasvomaskia ei pidä kosketella käytön aikana, älä esimerkiksi laske sitä alas kaulalle ja nosta uudestaan kasvoille. Kasvomaski laitetaan heti käytön jälkeen jäteastiaan. Kädet pestään tai desinfioidaan kasvomaskin riisumisen jälkeen.

Huolehdi hyvinvoinnistasi

Omasta toimintakyvystä on hyvä huolehtia riittävästi liikkumalla. Ulkoile mahdollisimman paljon. Tee vaikka pieniä lenkkejä useamman kerran päivässä, jos pidempien matkojen käveleminen ei onnistu. Käydessäsi kodin ulkopuolella kävelyllä, muistathan pitää turvavälin toisiin ulkoilijoihin.

Ystäviä ja sukulaisia kannattaa tavata ulkona. Vältä kuitenkin halaamista ja muuta fyysistä kontaktia.  Pidä säännöllisesti yhteyttä myös muilla tavoin ystäviin ja sukulaisiin.

Takaisin listaukseen