Ajankohtaista

Jätehuolto, Katujen kunnossapito, Siistiksi

Espanjansiruetanan torjunta-aika on nyt

17.6.2020

Espanjansiruetanat ovat olleet jo vuosia ongelmana Rajamäellä Isokallion alueella. Auttaakseen asukkaita niiden hävittämisessä kunta tuo jo ennen juhannusta alueelle etanaroskiksia.

Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji. Ne ovat kaikkiruokaisia, isoja suursyömäreitä jotka tuhoavat nopeasti istutuksia ja viljelysten satoa, jos pääsevät runsastumaan.

Koska yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa, ajoissa aloitettu torjunta voi pienentää loppukesän ja ensi vuoden etanamääriä. Loppukesän etanamääriin vaikuttaa myös kesän sää, sillä etanat munivat ja liikkuvat parhaiten viileällä ja sateisella kelillä.

Kuolleet etanat sekajätteeseen, ei kompostiin

Etanajahtiin kannattaa aurinkoisella säällä lähteä vasta illan hämärryttyä. Keräämiseen kannattaa varautua esimerkiksi seuraavilla varusteilla: kumihanskat, kannellinen purkki, kuumaa vettä tai etikkaliuosta, jolla nilviäiset tapetaan keräämisen jälkeen. Tapetut etanat voi laittaa esimerkiksi korkilliseen maitopurkkiin tai hyviin suljettuun muovipussiin ja edelleen sekajätteeseen.

Isokallion alueella etanaroskikset löytyvät Lehdontie-Suotie risteyksestä ja Isokallio-Jalavatie risteyksestä. Roskiksista huolehtii kunnan viheralueiden yksikkö.

Älä sekoita espanjansiruetanaa ukkoetanaan!

Älä sekoita espanjansiruetanaa alkuperäislajistoomme kuuluvaan ukkoetanaan, josta ei ole haittaa. Espanjansiruetanoita on monenvärisiä: vaaleasta ruskeasta aina lähes mustiin. Yleissävy on likainen. Varma tunnusmerkki on alaosan poikkiraidoitus. Espanjansiruetanan pituus on noin 7–14

Varmista kasvien ja mullan alkuperä

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät parhaiten kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana.

Kerro havaintosi

Ilmoita uudet havaintosi espanjansiruetanasta vieraslajikyselyyn www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Lisätietoja lajista löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus/luonto/vieraslajit sivulta sekä http://www.vieraslajit.fi -osoitteesta.

Takaisin listaukseen