Vesimittarin suojaaminen jäätymiseltä

                                                         

Vesimittarin jäätyminen on merkki siitä, että mittaritilan lämpötila on laskenut + 0 asteen alapuolelle. Seurauksena on yleensä kiinteistön vedenjakelun loppuminen ja vesimittarin vaurioituminen. Jotta tällaiseen tilanteeseen ei jouduttaisi, pitäisi kiinteistöissä huolehtia seuraavista perusasioista ennen pakkaskauden alkamista

  • mittaritilan lämmityspatteri / -kaapeli on kytketty lämmitysasentoon
  • tilan ovi ja ilmanvaihtoventtiilit ovat suljetut pakkaskauden alkaessa
  • tuuletetun alapohjan osalta vesijohtoputki on lämpöeristetty riittävän hyvin.

Vesimittarin jäätymisen voi estää lisäämällä veden virtausta sen läpi. Hyvä ja halpa konsti on, että juoksutetaan vettä hanasta hyvin pienellä virtauksella. Tällöin vesi vaihtuu mittarissa ja talojohdossa riittävästi ja jäätyminen estyy. Muutaman kuution vesimaksulla voidaan siten välttyä satojen eurojen laskulta, joka muuten aiheutuisi mittarin jäätyessä rikki.

Jos mittari on kuitenkin päässyt jäätymään, on parasta ottaa yhteys vesilaitokselle ja tilata uusi vesimittari. Samalla tarkastetaan talovesijohdon ja sulkuventtiilin kunto, jotka saattavat olla vaurioituneita jäätymisen seurauksena.

Ennen sulatustoimiin ryhtymistä on kiinteistön talosulkuventtiili suljettava, jotta ei aiheutettaisi suurempia vesivahinkoja kiinteistölle. Tämä on jokaisen syytä varmistaa vesilaitokselta ennen kuin ryhtyy esim. omatoimisesti sulattamaan jäätyneitä putkiaan.

Avotulen käyttö sulatuksessa on ehdottomasti kielletty.

Lisätietoja antaa putkimestari

Kimmo Järvinen
putkimestari
Puh. 040 317 2345