Vinkkejä jätteen vähentäjän arkeen

Kätevät kestotuotteet

Kauppakassit ja hedelmäpussit

Kun jätteiden määrää on vähennetty tehokkaasti, ei ole enää tarvetta suurelle määrälle roskakasseja! Viimeistään silloin kannattaa ottaa käyttöön kestävät kankaiset kauppakassit ja pussit hedelmien ja vihannesten punnitsemiseen. Myös käytetyistä materiaaleista valmistettuja kauppakasseja on saatavilla. Ethän kuitenkaan hamstraa liikaa kasseja, sillä kassin valmistamiseen kuluu vettä, lannoitteita, torjunta-aineita ja energiaa.

Hedelmä- ja vihannespusseja myy esimerkiksi Punaisen Ristin verkkokauppa.

Pussi on helppoa ommella itsekin, ja netistä löytyy monta ohjetta.  

Kestovaipat ja -siteet, kuukautiskupit

Pikkulapsiperheessä rahaa ja luonnonvaroja voi säästää käyttämällä lapsillaan kestovaippoja. Ja jos lapsen vaipat ovat pestäviä, miksipä ei äitikin käyttäisi kestositeitä tai kuukautiskuppia?

Kestovaipat kestävät yleensä useammankin lapsen käytössä. Kun omat lapset oppivat kuiviksi, käytetyt kestovaipat saa vielä myytyä kohtalaiseen hintaan.

Lisätietoa kestovaippailusta ja -siteistä

Niksejä nuukailuun

Ruokaa tähteistä

MTT:n raportin mukaan suomalaisissa kotitalouksissa keskimäärin 5 % ostetusta ruoasta, noin 23 kg vuodessa, heitetään pois. Käyttämällä ruoan mahdollisimman tarkasti ja suunnittelemalla kauppareissunsa voi säästää selvää rahaa.

Saa syödä!

MTT:n raportti: Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa

Kierrätysmateriaalien käyttö Synttärikutsuja kierrätysmateriaaleista

Jos tuotteiden uudelleenkäyttö tai korjaaminen ei ole mahdollista, ne tulee kierrättää. Kierrättäminen on esineen tai materiaalin käyttämistä uuteen tarkoitukseen. Esimerkiksi puhkikuluneiden vaatteiden käyttäminen rättinä tai askartelumateriaalina on kierrättämistä, mutta polttaminen energiantuotannossa ei sitä ole.

Askartelijoille ja tuunaajille kierrätysmateriaalit ovat erinomainen valinta. Materiaalivaihtoehtoja on valtavasti ja ne ovat halpoja, jopa ilmaisia.

Eikö omasta lähipiiristä löydy askartelijoita, mutta kaapit pullistelevat kankaita, puhkikulutettuja nahkatakkeja tai muita hyviä askartelu-, käsityö- ja taidetarvikkeita? Osa kouluista ottaa vastaan tarpeisiinsa sopivia materiaaleja. Yhteydenottoja sähköpostitse odotetaan seuraavissa kouluissa:

  • Isoniitun kouluMeikkilaukku kierrätysmateriaaleista
  • Länsikaaren koulu
  • Vendlaskolan
  • Kivenpuiston koulu
  • Nurmijärven yhteiskoulu
  • Rajamäen yläaste 

Koulujen yhteystiedot 

Aina toivotut aineettomat lahjat

Onko lahjojen ostaminen vaikeata? Tuntuuko siltä, että tavarataivas on muuttunut tavaratungokseksi? Suosi aineettomia lahjoja ja anna lahjaksi vaikka omaa aikaasi! 

  • Liput leffaan, konserttiin, teatteriin, matsiin, laivalle, eläintarhaan... (Mieluiten lahjan antajan kanssa.)
  • Lastenhoitoapua
  • Siivousapua tai lahjakortti kotisiivouksia tekevään yritykseen
  • Hieronta, jalkahoito tai muu hemmottelu paikalliselta yritykseltä tai lahjan antajalta

Merkkipäivälahjoitus 

Merkkipäiviään viettävä, jo kaiken tarpeellisen omistava, voi toivoa lahjaksi lahjoituksia valitsemalleen järjestölle tai säätiölle.