Tuotteiden ympäristöystävällisyys

Tuotteiden ympäristöystävällisyyttä voidaan arvioida niiden valmistuksessa tarvittavien materiaalien ja energian määrän perusteella. Kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden ympäristövaikutukset ovat pienemmät (paremmat) kuin vastaavien, neitseellisistä raaka-aineista valmistettujen.

Ympäristömerkit auttavat kuluttajia valitsemaan vastaavista tuotteista ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja. Tuotteiden on oltava toimivia ja täytettävä elinkaariajatteluun perustuvat tiukat ympäristövaatimukset.

Joutsenmerkki

EU-ympäristömerkki

Puu 

Puu on yleensä ympäristöystävällinen materiaali. Puun työstämiseen ei tarvita paljon energiaa. Kasvaessaan puu varastoi hiilidioksidia, joka vapautuu takaisin ilmakehään kun puu lahoaa tai palaa. Puutaloa voi pitää pienimuotoisena hiilinieluna! 

Puutuotteissa esimerkiksi FSC-ympäristömerkintä tarkoittaa käytetyn puun olevan peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä, ei vaikkapa uhanalaisista sademetsien puista tai sademetsän tilalle kasvatetulta puuplantaasilta.

Lisää tietoa FSC-ympäristömerkinnästä

Lisää tietoa PEFC-ympäristömerkinnästä

WWF:n esite trooppisista puulajeista

Metallit

Metallien tuotanto kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa. Metallimalmien louhimisessa syntyy valtavasti sivukiveä, eikä louhinnan maisemavaikutuksiakaan voi ohittaa. Metallimalmien rikastamisessa käytetään suuria määriä kemikaaleja, jotka ovat ympäristöön päästessään haitallisia. Metallit kannattaakin kierrättää tarkasti ympäristöhaittojen vähentämiseksi. 

Lasi

Lasin valmistus vaatii korkeita lämpötiloja, joten energiaa tarvitaan paljon. Kierrätyslasi sulaa helpommin kuin neitseelliset raaka-aineet, joten materiaalin säästämisen lisäksi myös energiaa tarvitaan vähemmän.

Kierrätyskelpoisista laseista valmistetaan mm. uusia lasipakkauksia, lasivillaa, ikkunoita ja vaahtolasia. Lasijauhetta voidaan myös sekoittaa punasaveen uudenlaisen materiaalin aikaansaamiseksi.

Erilaiset lasilaadut kierrätetään erikseen: 

  • Pantilliset lasipakkaukset kauppojen palautusjärjestelmän kautta
  • Muut pakkauslasit ekopisteisiin
  • Ikkunalasit on mahdollista kerätä ja kierrättää erikseen
  • Laminoidut lasit (esim. autojen ikkunat) on mahdollista kerätä ja kierrättää erikseen 
  • Keraamista lasia, peililasia, kristallia ja posliinia ei voi kierrättää. Keraaminen lasi kestää lämpötilan vaihteluita erinomaisesti, eikä siis sula kuten tavallinen lasi. Keraamista lasia ovat mm. keraamiset liesitasot, kahvipannut ja juomalasit.