Jätteen määrän vähentäminen

JätehierarkiaJätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen on eräs keskeisistä periaatteista uudessa jätelaissa. Myös kotitalouksien on mahdollisuuksien mukaan toimittava niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän, ja että se on terveydelle ja ympäristölle mahdollisimman haitatonta.

Jätehuollon etusijajärjestys 

Jätehuollon etusijajärjestys eli jätehierarkia on otettu EU-lainsäädännöstä ohjenuoraksi uuteen jätelakiin. 

 1. Ensisijaisesti jätteen määrää ja haitallisuutta vähennetään jo hankintavaiheessa, jolloin voidaan vaikuttaa tuotteen elinkaareen ja materiaalien kierrätettävyyteen.
 2. Uudelleenkäytön valmistelulla tarkoitetaan esimerkiksi huoltoa, jonka jälleen tuotetta voi käyttää uudelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.
 3. Jos tuotteen uudelleenkäyttö ei ole mahdollista, se tulee kierrättää. Kierrättäminen on esineen tai materiaalin käyttämistä uuteen tarkoitukseen. Esimerkiksi puhkikuluneiden vaatteiden käyttö rättinä on kierrättämistä, mutta polttaminen energiantuotannossa ei sitä ole.
 4. Jätteen hyödyntäminen energiana tai muuten on seuraava vaihtoehto, jos kierrättäminen ei ole mahdollista.
 5. Loppukäsiteltävän eli kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä pitäisi saada mahdollisimman pieneksi.

Kaatopaikalla jäte mätänee hitaasti tuottaen metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Syntyvää kaasua kerätään talteen, mutta usein sen kuljettaminen hyötykäyttöön ei ole taloudellisesti kannattavaa, jolloin se poltetaan soihtupolttimella ilmastolle vähemmän haitallisiksi hiilidioksidiksi ja vedeksi. Nykytekniikoilla myöskään kaatopaikoille loppusijoitettujen materiaalien ottaminen hyötykäyttöön jälkikäteen ei ole mahdollista.

Säästetään rahaa ja materiaalia!

Etusijajärjestystä voi noudattaa myös omassa arjessa. Kodeissa syntyvän sekajätteen määrää voi pienentää tehokkaasti 

 • ostamalla vain tarpeeseen,
 • korjaamalla rikkinäiset tavarat,
 • myymällä tai antamalla hyväntekeväisyyteen ehjät, turhat tavarat,
 • kierrättämällä ja lajittelemalla jätteet oikein.
  Kierrätysohjeita

Lopulta sekajäteastiaan pantavaa jääkin hyvin vähän! 

Käyttämällä kierrätysmateriaaleja ja muun toiminnan sivutuotteita säästetään neitseellisiä raaka-aineita.  

Ennen ostopäätöstä

Harkitse, tarvitsetko tuotteen omaksi, vai onko lainaaminen tai vuokraaminen järkevämpää. Vähälle käytölle jäävä tavara on kallis käyttökertaa kohden ja rohmuaa kotona tarpeettomasti tilaa.

Kuinoma

Monesti vaikkapa juhlia järjestäessä tulee hankittua tarjoiluja varten kasa kertakäyttöastioita, -aterimia ja -pöytäliinoja. Tyylikkäämpi ja yleensä ympäristöystävällisempi tapa on lainata astiastoja tuttavilta tai vuokrata astialainaamoista. Vieraita voi pyytää myös tuomaan omat astiansa: paras kattaus voittaa!

Maa- ja Kotitalousnaisten astiavuokraus

Yhden roina on toisen aarre!

Jos tuote on tarpeellista ostaa, selvitä voitko hankkia sen käytettynä. Voit myös myydä tarpeettomiksi jääneet ehjät tavarasi niitä tarvitseville. Kirpputoreilta ja nettihuutokaupoista löytyy jos jonkinlaista kunhan tietää mitä etsii!

Nurmijärveläisiä kirpputoreja

Viirin kirppis

Osto- ja myyntipaikkoja netissä

Huuto.net

Tori.fi

Sharetribe-palveluun voi luoda yhteisölleen osto-, myynti- ja vaihtopaikan

Sharetribe  

Hanki kestävää, korjattavaa ja kierrätettävää

Mieti ostotilanteessa