Kunnan kulttuuripalkinto Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimoselle

11.10.2016 10.00

Nurmijärven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekka on annettu klaukkalalaiselle tekstiili- ja käsitetaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimoselle. Sivistyslautakunnan myöntämä palkinto jaettiin 10.10. järjestetyssä Aleksis Kiven päivän juhlassa.

Palkintoperustelujen mukaan Wallinheimo-Heimonen nostaa taiteensa ja luentojensa kautta esille ihmisoikeuskysymyksiä ja niitä vallan rakenteita, joihin vammaiset henkilöt törmäävät jatkuvasti arkisessa elämässään. 

Tässä ihmisoikeustyössä Wallinheimo-Heimonen on laittanut likoon taiteellisen lahjakkuutensa ja osaamisensa ohessa myös oman persoonansa ja henkilökohtaiset kokemuksensa vammaisena naisena ja äitinä. Hän on avoimesti ja suorasukaisesti, mutta huumoria unohtamatta, ottanut kantaa epäkohtiin ja kiinnittänyt huomiota esimerkiksi kulttuuripalvelujen esteettömään saavutettavuuteen, joka on vain yksi niistä asioista, jotka eivät toteudu täysin Suomessa monista muista maista puhumattakaan.

Wallinheimo-Heimonen toimii taiteilijana ja kansalaisaktivistina sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Tänä vuonna hän oli mukana Yhdysvalloissa järjestetyllä San Fransisco World -filmifestivaalilla, jossa näytettiin hänen lyhytelokuvansa Illusionist's Visions.

Tällä hetkellä Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen työskentelee Koneen säätiön myöntämällä apurahalla. Hän paneutuu työssään osallisuuden puutteeseen, jota pitää yhtenä syrjinnän muotona. Wallinheimo-Heimosen mukaan "useimmat arkeemme kohdistuvat käytännöt ovat vammattomien luomia ja perustuvat stereotyyppisiin kuvitelmiin vammaisuuden kokemuksesta".