Nurmijärvi luopuu tarjottimista – uudistuksella energiansäästöjä ja ruokarauhaa

10.9.2019 4.00

Nurmijärven kunnan kouluissa ollaan siirtymässä ruokailuun ilman tarjottimia. Uudistuksen taustalla ovat energiansäästötavoitteet ja halu parantaa ruokarauhaa.

Ensimmäiset tarjottimet poistettiin Nurmijärvellä käytöstä kokeiluluonteisesti elokuussa 2018 Lukkarin ja Karhunkorven koulusta. Sen jälkeen tarjottimia on vähitellen otettu pois kouluilta niin, että tällä hetkellä tarjottimet ovat käytössä vielä kuudessa koulussa.

Röykän koululla tarjottimet otettiin pois lukuvuoden alussa elokuussa 2019. Muutos oli suunniteltu yhdessä Nurmijärven kunnan liikelaitoksen Aleksian ja koulun henkilöstön kanssa. Uudistuksella on pyritty saamaan ruokailutilaan ravintolamaisempi tunnelma, pöydille on asetettu liinat ja servetit sekä ruokailuvälineet. Tuleva tarjottimien poisto oli koulun henkilökunnan tiedossa jo pitkään ja 270 henkilön siirtyminen uuteen toimintatapaan on sujunut hyvin. "Jonottaminen on vähentynyt ja ruokailuhetki on rauhallisempi ja miellyttävämpi," sanoo Röykän koulun rehtori Sallamaaria Aalto.

"Aiemmin ruokailussa meni astioita jonkin verran rikki, nyt astioita rikkoutuu vähemmän.  Myös ruokahävikki on vähentynyt tarjottimien poiston myötä", kertoo koulun ruokapalveluesimies Sirpa Salminen.

"Uudistuksen tarkoituksena on vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Tarjottimien peseminen kuluttaa vettä, pesuainetta ja henkilökunnan työaikaa," sanoo ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkola. "Pelkästään tarjottiminen pois jättämisellä olemme säästäneet vettä 150 l oppilasta kohden vuodessa."*

"Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot ovat tänä vuonna Röykän koulun laaja-alainen painopistealue. Ruokailutapojen opettelu ja ruokailu ilman tarjottimia edesauttaa opettajia tämän tavoitteen saavuttamisessa yhtenä konkreettisena opetustapana", sanoo Sallamaaria Aalto.

Valtakunnallinen hävikkiviikko (9.-15.9.2019) nostaa taas esiin ruoasta kertyvän hävikin. Nurmijärven kunnassa hävikin määrään halutaan vaikuttaa konkreettisin teoin.

*laskennallinen tulos 2018)