Ota ruokaa sen verran kuin jaksat, annostele itse

11.9.2019 4.00

Valtakunnallinen hävikkiviikko (9.-15.9.2019) nostaa taas esiin ruoasta kertyvän hävikin. Nurmijärven kunnassa hävikin määrään halutaan vaikuttaa konkreettisin teoin. Nurmijärven kunnan päiväkodeissa ollaan siirtymässä tarjoiluvaunuilla vietävistä ruokatarjoiluista päiväkotiravintoloihin, joissa lapset ja aikuiset ottavat ruokansa linjastossa esillä olevasta ruoasta. Nurmijärven kunnassa on nyt avattu jo 14 päiväkotiravintolaa.

"Yhteinen ruokailuhetki yhteisessä ravintolassa antaa meille paremmat mahdollisuudet toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelmaa päiväkodin muissa tiloissa. Päiväkodin muut tilat voidaan nyt hyödyntää paremmin omaan toimintaamme sopiviksi.", Suopolun päiväkodin johtaja Anu Häkkinen kertoo. "Rauhallinen ja kiireetön ruokahetki lasten ehdoilla eri-ikäisille ja erilaisille lapsille on meille erityisen tärkeää. Siksi esimerkiksi aivan pienten lasten ryhmät ruokailevat ensin ja omassa rauhassaan. Isommille lapsille yhteinen ruokahetki taas antaa mahdollisuuden opetella enemmän ruokailuun liittyviä tapoja ja tavata samalla muitakin ihmisiä.", Anu jatkaa. "Kun lapsilla on mahdollisuus nähdä ruoka itse ja ottaa sieltä itselleen sopivan määrän ruokaa, on myös lautashävikki vähentynyt ravintolassa. Ja kun saa ensin maistaa omankokoisen annoksen, voi sitten hakea maistuvaa ruokaa lisää - ihan ite! " Ansa Roos Aleksia ruokapalveluista kertoo.  "Linjastoon siirtyminen on vapauttanut myös meiltä ravintolan puolelta enemmän aikaa auttaa pieniä asiakkaitamme miellyttävän arjen ruokailuhetken luomisessa." Suvi Huotari Suopursun päiväkotiravintolasta jatkaa. "Linjastolla on aikuinen joka avustaa heitä jotka apua tarvitsevat ja ohjaa myös: maista ensin vähän. Pienen väen silmät syövät enemmän kuin maha vetää. Jos ei aikuinen ole paikalla avustamassa, voi lautaselle päätyä jopa kahdeksan kalapalaa, kun näyttää niin hyvältä." Ansa naurahtaa.

Suopursu on jo neljästoista Nurmijärven kuntaan avattava päiväkotiravintola, mutta ensimmäinen, jossa ravintola on avoinna myös muille ruokailijoille. 

Elokuussa 2019 päiväkotiravintola Suopursu avasi ovensa aamiaiselle tai lounaalle ikäihmisten ja lasten lisäksi. "Aamut ovat pienten lasten vanhemmille kiireisiä ja oma aamupalakin saattaa jäädä helposti syömättä. Nyt vanhemmat voivat vaikka jäädä syömään omankin aamupalansa meille, kun lapset on viety päiväkodin puolelle." sanoo Suvi Huotari. "Tarjolla on niin aamupalaksi kuin lounaaksikin Nurmijärven päiväkotien lounaslistan mukaista terveellistä ja maukasta ruokaa."  Idea yhteisestä toiminnasta ei ole Suopursussa uusi. Muutos tavallaan tuo rakennuksen toiminnan alkuperäisen idean esiin. Jo vuonna 1994, kun toiminta tiloissa aloitettiin, oli tarkoituksena yhdistää saman katon alle yhteisöllistä toimintaa päiväkeskukselle ja päiväkodille. Jatkossa vain pienten lasten ruokailu on erilliseen rauhoitettuun aikaan ja isommat lapset ja ikäihmiset voivat ruokailla ravintolassa samaan aikaan yhdessä muiden ravintolan asiakkaiden kanssa.

"Ravintolahenkilökunnalle toimintamalli tuo asiakkaat lähemmäksi jokapäiväistä työtä ja pääsemme auttamaan päiväkodin henkilökuntaa ruokailuhetkissä. Pienet ja isot ihmiset ovat vieraitamme. Me Suopursussa kohtelemme heitä, kuten kohtelisimme vieraita kotonamme.", Suvi Huotari Aleksia ruokapalveluista kertoo.  "Ruokailu on todella tärkeä sosiaalinen hetki meille kaikille ja lasten näkeminen piristää meidän asiakkaidemme päivää. Yhteiset hetket tuottavat varmasti iloa molemmille osapuolille", sanoo Taija Rosimo-Luhtanen Klaukkalan päiväkeskuksesta.

Ajantasainen lounaslista löytyy mm. Nurmijärven kunnan kotisivuilta.

Päiväkotiravintola Suopursu

Aamupala klo 8.00 - 8.30

2,60 € (sis. puuro/jogurtti tai munakas, tuorepala, leipä, maito, kahvi/ tee)

Lounas klo 11.30 - 13.00

5,70 € (sis. pääruoka, lisäke, salaatti/tuorepala, juoma, leipä)