Taiteiden yö Klaukkalan kirjastossa 30.8.

7.8.2019 14.00

Loppukesän jokavuotinen kulttuuritapahtuma, Klaukkalan kirjaston Taiteiden yö, aloittaa kirjaston ohjelmallisen syksyn pe 30.8. klo 18-22. Taiteiden yössä eri taiteenalojen edustajat esittävät ohjelmaa kirjastossa yömyöhään asti. Tapahtuma on maksuton. Yhteistyökumppanina on tänäkin vuonna Taidekieppi.

Taiteilijaelämää

Illan aloittaa kirjailija Kati Tervo puheenvuorollaan romaanistaan "Iltalaulaja". Se on kaunis kuvaus taiteilija Ellen Thesleffin viimeisestä kesästä vuonna 1945 kesäkodillaan Ruoveden Muroleessa. Thesleff saa avukseen nuoren naapurin tytön, Taimin, joka haaveilee salaa taiteilijuudesta. Tervo muistelee myös, minkälaisia haaveita hänellä itsellään oli taiteilijuudesta nuoruudessaan.

Millaista oli olla suuren taiteilijan, Albert Edelfeltin, muusa ja malli 1800-luvun Pariisissa? Siihen vastaa näyttelijä Marika Sompio-Utriainen monologissaan "Virginie". Sensuellin Virginien ja taiteilijan suhde oli sopimaton eikä sillä ollut tulevaisuutta. Se jätti kuitenkin unohtumattoman jäljen taiteilijan tuotantoon.

TV:stäkin tuttu näyttelijä Kari Ketonen saapuu illan aikana Anu Kalliolan haastateltavaksi. Ketonen on tunnettu myös käsikirjoittajana, ohjaajana ja hän on opiskellut myös psykoterapeutiksi. Näyttelijänä Ketonen on tullut tutuksi erityisesti rooleistaan elokuvassa "Pelikaanimies", josta hän sai Jussi-palkintoehdokkuuden sekä Venla-palkitusta televisiosarjastaan "Ketonen & Myllyrinne". Ketonen on voittanut parhaan miesnäyttelijän Venlan vuonna 2009 roolistaan televisiosarjassa "Suojelijat" ja esiintynyt suositussa Putous-sarjassa.

Erilaista näkökulmaa

Erilaista näkökulmaa taiteeseen tuo tunnettu karikatyyritaiteilija Teppo Järvi. Karikatyyri on muotokuva, jossa kohteen tunnusomaisia tai muita haluttuja piirteitä on liioiteltu. Karikatyyri ei ole pilakuva eikä karikatyristi halua loukata malliaan. Teppo Järvi piirtää 15 minuutin karikatyyrimuotokuvia kaikille halukkaille 20 euron kappalehintaan.

Sana ja Viiva -performanssissa sana muuttuu runoksi hetkessä ja viiva piirtää hetkestä kuvan. Jyrki Lihrin ja Niko Saarisen performanssissa kerätään ensin yleisöltä sanoja ja lauseita runon siemeniksi. Samalla Saarinen piirtää tilanteesta kuvia ja lopulta Lihr valmistaa "siemenistä" runon.

Lapsillekin ohjelmaa

Lapsille on luvassa musiikillista hauskaa, kun pikkuväen megajulkkis, säveltäjä Soili Perkiö laulattaa ja soitattaa lapsia Pekka Evijärven säestyksellä. Värikkäitä sateenkaarikaloja on mukava askarrella Taitokeskus Klaukkalan Marja Ollilan opastuksella ja välillä voi käydä uppoutumassa Disney Pixarin lasten lyhytelokuvien seikkailuihin.

Nurmijärven Taideyhdistyksen Vicky Maarasen vetämä suosittu croquis-työpaja on tälläkin kertaa kirjaston alakerrassa, jossa voi myös käydä penkomassa ja tekemässä löytöjä Taiteilijakirpputorilla.

Galleria Toivossa on esillä Taidekieppiin kuuluvan tekstiilitaiteilija Elina Airikkalan näyttely, "Yhtymäkohtana kohtalonyhteys". Teoksiin liittyvät valokuvat ovat Pia Jaakkolan. Näyttelyyn liittyvä luento kuullaan ma 2.9. klo 19.

Alapihalla on tarjolla kahvia, lettuja, grilli- ja nuotiomakkaraa, Kirjastoauto Oiva ja muutamia käsityökojuja.

Taiteiden yö päättyy vielä kerran pariisilaistunnelmiin, kun laulaja, lauluntekijä Tuija Rantalainen esittää omia sekä Edith Piafin ja Jacques Brelin lauluja Pariisin laidalla -esityksessään. Tuija Rantalainen on julkaissut omaa musiikkiaan neljän albumin ja sinkun verran ja ollut Emma-ehdokkaanakin. Hän on säveltänyt musiikkia myös moniin eri näyttämöteoksiin ja toimii muun muassa Musiikkiteatteri Kapsäkissä ja valmentajana lauluntekijäkoulutuksissa yhdessä Heikki Salon ja Eija Hinkkalan kanssa.

Tutustu ohjelmaan >>

Taide-elämyksiä voi jatkaa seuraavana päivänä ja sunnuntaina hyppäämällä ilmaiseen Taidekieppi-bussiin, joka vie tapaamaan nurmijärveläisiä taiteilijoita työhuoneillaan. Lisätietoja ja aikataulut www.taidekieppi.fi