Rajamäen tehdasmuseo sai uuden nimen

2.4.2019 12.00

Rajamäen tehdasmuseo on tunnettu monella nimellä viinamuseosta Altian tehdasmuseoon. Mikään nimistä ei aivan kerro, miten piripintaan asti täynnä maamme historiaa museo on. Siksi on aika antaa vanhalle museolle uusi nimi. Rajamäen tehdasmuseo, suomalaisen työn, teollisuuden ja alkoholihistorian erikoismuseo on nyt: Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi.

"Ryyppi on vanha suomalainen juomamitta, jonka tilavuus on 4,1 cl. Ryyppiä suurempia mittayksiköitä ovat jumpru, kortteli, tuoppi ja kannu", Rajamäen Ryypin museo-opas Petri Lehtonen kertoo. "Halusimme museolle nimen, joka on kuin maistiainen Suomen kansan läikkyvää menneisyyttä. Alkoholin valmistus, käyttö ja säätely ovat väkevä osa maamme tarinaa. Ryyppi mittasi ja maistui entisaikaan, Rajamäen Ryyppi on museo juuri tähän päivään."

Kieltolain alkamisesta 100 vuotta

Kieltolaki tuli Suomessa voimaan 1.6.1919. Suomen senaatin antaman lausunnon mukaan lain tarkoituksena oli "tehdä loppu juovutusjuomaliikkeen tuottamista siveellisistä, taloudellisista ja kansanterveydellisistä vaurioista". Kieltolakia rikottiin alusta lähtien kaikkialla maassa ja kaikkien yhteiskuntaluokkien toimesta.

"Nurmijärvelle kieltolaki merkitsi suuria, kun Rajamäen tehtaat siirtyivät vuonna 1920 Valtion Alkoholiliikkeen omistukseen. Kieltolain päättyminen vuonna 1932 tarkoitti mittavien uudistus- ja laajennustöiden alkamista. Rajamäestä tuli valtion monopolisoiman alkoholituotannon keskuspaikka Suomessa", Lehtonen kertoo.

Kieltolain ja pirtusodan aikakauteen voi tutustua Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryypin teemanäyttelyssä ja teemaopastuksilla.

Salattu museo avoinna nyt koko kansalle

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi liittyi maamme museoiden joukkoon vuonna 1963. Yli puoli vuosisataa ehti kuitenkin kulua, ennen kuin museo vuonna 2017 avautui kaikelle kansalle.

Rajamäen Ryypin juuret ovat syvällä maamme teollisuus-, talous- ja kulttuurihistoriassa. Elokuussa 1888 Wilhelm Juslin kumppaniensa kera perusti tehtaan Rajamäen tilan maille. Tehdasyhtiö valmisti painohiivaa, väkiviinaa, etikkaa ja eetteriä. Tehtaan ympärille kasvoi Rajamäen kylä asukkaineen, vapaapalokuntineen, kansakouluineen, kirkkoineen ja tykkitorneineen.

Suomen valtion omistukseen tehdas siirtyi vuonna 1920. Vuosien kuluessa Rajamäen tuotteet tulivat osaksi suomalaisten arkea ja juhlaa. Tehtaan 75-vuotisjuhlavuonna Oy Alkoholiliike Ab perusti vanhaan viinanpolttimoon museon, joka kertoo tehtaan ja kylän, Suomen ja suomalaisten tarinan kotipoltosta kieltolain ja Molotovin cocktailin kautta eurooppalaisiin tapoihin.

Lue lisää >>