Nurmijärvi-ilmiö ei hyydy Nurmijärvellä - viime vuonna muuttovoittoa yli 400 henkeä

11.3.2019 9.00

Nurmijärven kasvu on jatkunut hyvällä tasolla. Viime vuonna Nurmijärvellä päästiin runsaan asuntojen valmistumisen ansiosta yli prosentin kasvulukuihin. Vuodesta 1990 lähtien kaikista KUUMA-kunnista juuri Nurmijärvi on saanut eniten muuttovoittoa.

"Valtakunnalliset trendit, kuten syntyvyyden lasku vaikuttavat toki myös meillä, mutta Nurmijärvellä ei ole erityisiä omia huolenaiheita, vaan enemmänkin positiivisia trendejä. Nurmijärvi-ilmiö ei näytä hyytyvän, vaikka niin on povattu. Nurmijärvi on positiivinen ilmiö", kertoo Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

"1980-luvun alusta Nurmijärven väestö on kasvanut muuttoliikkeen ansiosta lähes 12 000 hengellä. 1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Nurmijärven väestönkasvu oli KUUMA-seudun suurinta ja suuntautui erityisesti haja-asutusalueelle ja pientaloasumiseen. Tällöin puhekieleen vakiintui termi Nurmijärvi-ilmiö. Sittemmin muuttovoitto kutistui ja vuonna 2016 jäätiin nettomuutossa jopa miinukselle. Viime vuonna muuttoliike kääntyi taas reiluun kasvuun. Kokonaisnettomuutto oli suurin sitten vuoden 2005 ja kunnan väestö kasvoi muuttoliikkeen ansiosta yli prosentin. Pientalojen ja omakotitalojen kauppa käy Nurmijärvellä paremmin kuin muissa KUUMA-kunnissa", valottaa väestönkasvua kunnan projektitutkija Tero Mamia.

Kunta hyötyy muuttoliikkeestä myös laadullisesti. Muuttoliike lisää lasten, työikäisten ja työllisten määrää sekä nostaa aikuisväestön koulutusastetta ja tulotasoa.

Nurmijärvi avasi omat tilastonsa yleisölle

Torstaina 7.3. järjestettiin kaikille avoin Nurmijärvi tilastojen valossa -tilaisuus. Sama tilaisuus pidettiin kunnan luottamushenkilöille viikkoa aikaisemmin. Tilaisuus videoitiin ja se on katsottavissa kunnan kotisivuilta. Tilastotietoa lähemmäs kuntalaisia tuo myös kotisivuilta löytyvä Tableau-palvelu. Sinne on kerätty runsaasti tilastotietoa Nurmijärvestä kuten mm. työllisyydestä, väestöstä, ja asumisesta. Tableau-palveluun pääsee kunnan kotisivuilta kohdasta kuntatietoa ja päätöksenteko -> tietoa kunnasta -> tilastotietoa.

Nurmijärven kunnan tilastotiedot Tableau-palvelussa >>

Katso tallenne valtuustolle järjestetystä tilaisuudesta (Valtuuston kokousvideo 27.2.2019 - tilasto-osuus alkaen kohdasta 30 min) >>