Nurmijärven lukioita esitetään yhdistettäväksi

7.3.2019 12.00

Nurmijärven kahta lukiota, Rajamäen lukiota ja Nurmijärven yhteiskoulun lukiota, esitetään yhdistettäväksi hallinnollisesti 1.1.2020 yhdeksi uudeksi lukioksi. Se toimisi kahdessa eri toimipisteessä, mutta lukiolla olisi vain yksi hallinnollinen henkilökunta. Asia käsitellään sivistyslautakunnassa toukokuussa 2019. Yhdistymisprosessissa kuullaan laajasti henkilökuntaa, opiskelijoita ja kuntalaisia.

Nurmijärven kunta toimii toisen asteen koulutuksen järjestäjänä kahdelle yleissivistävää koulutusta antavalle lukiolle. Rajamäen lukiossa opiskelee noin 160 opiskelijaa ja Nurmijärven yhteiskoulun lukiossa opiskelee noin 240 opiskelijaa. Mahdollisessa hallinnollisessa yhdistämisessä nykyiset kaksi Nurmijärven kunnan lukiota lakkautetaan ja perustetaan yksi uusi lukio. Se toimisi kahdessa eri toimipisteessä, mutta jolla on yksi hallinnollinen henkilökunta. 

Hallinnollisen uudistamisen tavoitteena on muun muassa lukiokoulutuksen toiminnallinen kehittäminen ja hallinnon keventäminen suhteessa opiskelijamäärään sekä yhteistyön lisääminen opettaja- ja opiskelijakunnissa. Hallinnollisen yhdistämisen myötä lukioilla olisi yhteinen rehtori, koulusihteeri, opettaja- ja opiskelijakunta. Esityksen mukaan hallinnollinen yhdistyminen tulisi voimaan 1.1.2020 uuden talousarviokauden mukaisesti.

"On tärkeää turvata nurmijärveläisten nuorten laadukas lukiokoulutus ja hyvät mahdollisuudet jatko-opintoihin toisen asteen koulutuksen jälkeen. Hallinnollisen yhdistymisen seurauksena lukionopettajat pystyisivät paremmin keskittymään yhdellä koulutusasteella opettamiseen ja myös opetuksen kehittämiseen", kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen kertoo.

Mahdollinen yhdistyminen ei aiheuta muutoksia toisen asteen yhteishakuun 2019 eli opiskelijat hakevat erillisiin lukioihin kuten ennenkin ja lukuvuosi 2019-2020 käynnistyy syksyllä kahden eri lukion voimin.  Mahdolliset muutokset opiskelijavalintaan tapahtuvat yhteishaussa 2020, jolloin oppilaat hakevat yhdistettyyn lukioon, mutta yhä eri toimipisteisiin. Suunnitelman mukaan ensimmäiset ylioppilaat valmistuvat uudesta hallinnollisesti yhdistetystä lukiosta keväällä 2020.

Mahdolliseen hallinnolliseen yhdistämiseen liittyvän päätöksenteon aikataulu:

  • 7.3. tiedote henkilöstölle ja opiskelijoille hallinnollisen yhdistämisen käsittelyaikataulusta Helmi-viestillä.
  • Rajamäen lukion ja Nurmijärven yhteiskoulun lukion henkilöstöjen tiedotus- ja kuulemistilaisuus maaliskuussa.
  • Lukioiden opetushenkilöstöltä pyydetään lausuntoa lukioiden hallinnolliseen yhdistämiseen.
  • Rajamäen lukion ja Nurmijärven yhteiskoulun lukion opiskelijoiden tiedotus- ja kuulemistilaisuus maaliskuussa.
  • Lukioiden opiskelijakunnilta pyydetään lausuntoa lukioiden hallinnolliseen yhdistämiseen.
  • 10.4.2019 klo 18 yleinen tiedotus- ja kuulemistilaisuus lukioiden hallinnollisesta yhdistämisestä Nurmijärven kunnanviraston Valtuustosalissa.
  • Kuntalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa hallinnolliseen yhdistämiseen verkkoasiointipalvelun kautta.
  • 23.5.2019 hallinnollisen yhdistämisen käsittely sivistyslautakunnan kokouksessa. Näillä näkymin tämän jälkeen asiaa käsitellään sekä kunnanhallituksessa että kunnanvaltuustossa. Tavoitteena on, että päätös hallinnollisesta yhdistämisestä tehdään kesäkuun kunnanvaltuustossa.
  • Näillä näkymin hallinnollinen yhdistäminen tulisi voimaan 1.1.2020 alkaen.