Kuinka matkakortti vaihdetaan HSL-kortiksi? Mikä muuttuu? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

6.11.2018 14.00

HSL:n asiakkaiden on vaihdettava matkakortti uuteen HSL-korttiin tai otettava käyttöön älypuhelimessa toimiva HSL-sovellus. Muutos koskee myös nurmijärveläisten HSL:n matkakortin käyttäjiä. Nykyiset matkakortit lakkaavat toimimasta, kun HSL ottaa käyttöön uudet vyöhykkeet joukkoliikenteen hinnoittelussa ensi keväänä.

Matkakortin voi vaihtaa HSL-korttiin kortinlatauksen yhteydessä kaikissa matkakortin myyntipisteissä. Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti, mutta kortin ulkoasu on uudistunut.

Milloin vanhaa kortti lakkaa toimimasta?

Vanha matkakortti lakkaa toimimasta, kunta HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin. Matkakortit ja HSL-kortit toimivat vaihtoaikana rinnakkain. Vyöhykkeiden on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2019 keväällä. 

Missä kortin voi vaihtaa?

Matkakortin voi vaihtaa HSL-korttiin kortinlatauksen yhteydessä kaikissa matkakortin myyntipisteissä. Paikat löytyvät osoitteesta www.hsl.fi/myyntipaikkahaku. Vaihda korttisi jossakin seuraavista:

  • kaikissa HSL:n omissa palvelupisteissä
  • HSL-kuntien asiointi- ja palvelupisteissä
  • HSL-alueen R-kioskeissa
  • R-kioskeissa, jotka löytyvät HSL:n myyntipaikkahausta (mm. Nurmijärvi)
  • HSL-alueen Stockmann-tavarataloissa, K-Citymarketeissa ja Prismoissa
  • S- ja K-marketeissa, K-Supermarketeissa, Alepoissa ja pienemissä kioskeissa, jotka löytyvät HSL:n myyntipaikkahaussa.

Kuinka kortin vaihto tapahtuu?

Kortteja vaihtavat kaikki matkakortin palvelu- ja myyntipisteet. Voit vaihtaa kortin samalla, kun käyt lataamassa sitä. Kausi ja arvo siirretään vaihdossa uudelle HSL-kortille. Myös kaikki muut vanhalla kortilla olevat tiedot, esimerkiksi tieto alennusryhmästä, siirtyvät uudelle kortille.

Maksaako kortin vaihtaminen?

Voit vaihtaa korttisi maksutta uuden vyöhykejärjestelmän käyttöönottoon asti. Sen jälkeen kortin voi vaihtaa vain HSL:n omissa palvelupisteissä tai kuntien asiointipisteissä, ja vaihdosta veloitetaan 6 euron käsittelymaksu. Kortit on välttämätöntä vaihtaa ennen vyöhykeuudistusta, sillä vanhat kortit eivät toimi uusien vyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen.

Tarvitsenko korttia vaihtaessa henkilöllisyystodistuksen?

Kortinvaihdossa ei tarvita henkilöllisyystodistusta tai valtakirjaa. Voit vaihtaa kaikki mukanasi olevat kortit, esimerkiksi perheenjäsentesi matkakortit, kerralla.

Miten vanha matkakortti ja uusi HSL-kortti eroavat toisistaan?

Uudet HSL-kortit toimivat samalla tavalla kuin vanhat. Kortin lataaminen ja käyttö liikennevälineissä ei muutu millään lailla. Ulkoasultaan HSL-kortti poikkeaa vanhasta matkakortista, sillä se on väriltään sininen. Kortissa on myös uusi kuviointi. Kortti on myös samankokoinen kuin vanha.

Miksi kortit vaihdetaan?

Kortit on välttämätöntä vaihtaa ennen vyöhykeuudistusta, sillä nykyisillä korteilla ei ole tilaa vyöhykemallin tiedoille eivätkä vanhat matkakortit pysty lukemaan uutta tariffia. HSL-kortti mahdollistaa myös uusia palveluja, kuten esimerkiksi nettilatauksen. Korttien tietoturvallisuus paranee vaihdon myötä, kun korttien kopiointi, väärentäminen tai sisällön muuttaminen on vaikeampaa kuin vanhojen matkakorttien.

Kuinka vaihdan työsuhdematkakortin?

Työsuhdematkakortti on vaihdettava palvelu- ja myyntipisteessä HSL-kortiksi muiden korttien tavoin. Työsuhdelippua ei toistaiseksi saa mobiiliin, joten HSL-kortti on työsuhdelipulla matkustavalle jatkossakin välttämätön.

Kuinka erityisryhmien, esimerkiksi rintamaveteraanien, näkövammaisten ja invalidien kortit vaihdetaan?

Myös erityisryhmiin kuuluvan tai hänen edustajansa on käytävä vaihtamassa korttinsa matkakortin palvelu- ja myyntipisteessä.

Pitääkö kunnan myöntämä koululaisten matkakortti vaihtaa?

Myös koululaiskortti pitää vaihtaa HSL-kortiksi.

Onnistuuko nettilataus uudella HSL-kortilla?

Nettilataus tulee HSL-kortilla käyttöön vyöhykemallin käyttöönoton jälkeen.

Tarvitseeko liityntäpysäköinnin käyttäjä HSL-kortin?

Jos käytät maksullista pysäköintialuetta, tarvitset kortin, sillä HSL:n mobiililippu ei toistaiseksi käy liityntäpysäköinnin maksamiseen. Pysäköintimaksu maksetaan niin, että ensin leimataan kausi- tai arvolippu matkakortinlukijalla. Sen jälkeen voit ostaa automaatista liityntäpysäköintilipun.

Miten henkilötietojani käsitellään HSL:ssä?

HSL:n keräämien henkilötietojen käsittelystä kerrotaan sivulla www.hsl.fi/tietosuoja

Kuinka siirryn mobiililippujen käyttäjäksi?

Asiakas voi myös siirtyä HSL-sovelluksen käyttäjäksi. HSL-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta. Mobiililipun voi ostaa HSL-sovelluksella, josta saa jatkossa entistä useampia lipputyyppejä. Lisätietoa HSL-sovelluksesta voit lukea osoitteessa www.hsl.fi/sovellus

Jos haluan ryhtyä käyttämään pelkkää mobiilikausilippua, voinko siirtää matkakortillani olevaa kautta tai arvoa mobiililipulle?

Matkakortilta ei voi siirtää kautta tai arvoa mobiiliin, koska kortti ja mobiili ovat toisistaan erillisiä järjestelmiä.

Vaihtuuko matkakorttini numero kortin vaihdon yhteydessä?

Kyllä vaihtuu. Tämä kannattaa huomioida kaikissa palveluissa, minne olet kirjautunut matkakortillasi, kuten esimerkiksi kaupunkipyöräpalvelussa.

Lue lisää HSL-lipuista

HSL:n myyntipaikkahaku

HSL-sovelluksen verkkosivu

Lue lisää kortinvaihdosta ja HSL-kortista