Mikä ihmeen Matala-palvelupiste?

17.10.2018 8.00

Nurmijärven terveyskeskuksessa alkoi elokuun lopussa uusi palvelu, Matala-palvelupiste. Palvelupisteessä tarjotaan tiistaisin klo 13-16 ammattiapua täysi-ikäiselle kuntalaiselle, joka kokee arjessaan haasteita sosiaalityön, päihde- tai mielenterveysasioihin liittyvissä asioissa. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi asumis- tai taloushuolet, päihteiden käyttö tai mielenterveysongelmat.

Matala-palvelupiste on ns. matalan kynnyksen palvelu, minkä takia et tarvitse lähetettä, eikä sinun tarvitse varata aikaa, vaan tunne avuntarpeesta riittää. Avuntarvitsijoita on palvelupisteessä käynyt, mutta enemmänkin voisi käydä, sanoo vastaanoton hoitotyön johtaja Susanna Aarnio. Se, miksi asiakkaita on käynyt vähän voi johtua tietenkin siitä, että toimintatapa on uusi, mutta myös siitä, että kuntalainen miettii liikaa sitä, onko hänen ongelmansa riittävän suuri tai oikeanlainen. Millaisten ongelmien takia asiakkaat ovat sitten Matala-palvelupisteessä käyneet? Tätä kysyimme palvelupisteessä työskenteleviltä työntekijöiltä.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Happonen kertoo miehestä, joka saapui sisarensa kanssa Matala-palvelupisteeseen ongelmanaan stressi- ja uupumisoireet. Oireet olivat seurausta pitkään jatkuneesta stressaavasta työtilanteesta. Mies koki tilansa toivottomaksi, eikä tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Keskustelun perusteella oli syytä epäillä miehen sairastuneen masennukseen. Miehelle varattiin aika sekä omalle lääkärille että psykiatriselle sairaanhoitajalle.

Päihdesairaanhoitaja Velin puolestaan kertoo asiakkaasta, joka oli huolestunut omasta jaksamisestaan. Kotiasiat painoivat mieltä. Riitely alkoholiongelmaisen puolison kanssa heijastui omaan käytökseen. Pinna tuntui olevan koko ajan kireällä. Mieltä painoivat myös taloudelliset asiat, jos tilanteesta selvitäkseen pitäisi muuttaa puolisosta erilleen. Keskustelun seurauksena asiakkaalle varattiin aika päihdehoitajalle läheisen tukikeskustelua varten sekä jätettiin soittopyyntö sosiaalityöntekijälle.

Matala-palvelupisteessä työskentelevä sosiaaliohjaaja Suomela kertoo kotona asuvasta nuoresta miehestä, jonka vanhemmilla on sekä päihde- että mielenterveysongelmia. Kotona asuminen tuntuu vaikealta. Tilanne ahdistaa ja masentaa. Juttelimme, kartoitimme kokonaistilannetta "Juuson" kanssa ja päädyimme varaamaan ajan sekä omalle lääkärille että psykiatriselle sairaanhoitajalle. Lisäksi "Juuson" yhteystiedot välitettiin sosiaaliohjaajalle, jonka kanssa "Juuso" voi pohtia esimerkiksi oman vuokra-asunnon hankintaan liittyviä asioita.

Matala-palvelupisteeseen voi siis tulla hyvin erilaisten ongelmien kanssa, ovat ne sitten mielestäsi pieniä tai suuria. Moniammatillinen tiimimme kartoittaa tilanteesi, neuvoo ja ohjaa sinut oikeille asiantuntijoille. Älä siis epäröi ja yritä selvitä yksin, vaan tule käymään. Olemme sinua varten!