Hellekesän kuumuus kiusana myös pitkäaikaisosastoilla

10.8.2018 9.00

Kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma, ja trooppiset yöt ovat lisänneet tukaluutta. Helteistä ovat kärsineet, meidän töissä tai kotona hikoilevien lisäksi, terveystoimen osastojen asukkaat ja heitä hoitava henkilökunta. Miten osastoilla on sitten selvitty kesästä, ja millä keinoin? Sitä lähdimme selvittämään, ja kysyimme kuluneesta kesästä pitkäaikaisosastojemme henkilökunnalta.

Pitkäaikaisosastojen johtaja Taina Buljugin summaa kuluneen hellekesän sanomalla, että henkilökunta ja asukkaat ovat pärjänneet hyvin, helteistä huolimatta. Hoitajat ovat huolehtineet niin omasta nesteytyksestään kuin huolehtineet asukkaiden, ja käymässä olleiden omaistenkin, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tästä kertoo myös se, että henkilöstön sairauslomia on ollut vähän, ja helle ei ole aiheuttanut asukkaiden voinnin huonontumista tai menehtymistä.

Kuumuutta vastaan taisteltiin samoin keinoin kuin me muutkin

Konkreettisina keinoina kuumuutta vastaan hoitajat huolehtivat asukkaiden nestepainosta tarjoamalla juotavaa usein, tarjolla oli myös ruoan yhteydessä ylimääräistä suolaista kuten suolakurkkua ja silliä. Asukkaat nukkuivat pelkällä pussilakanalla, ja vartaloa viilennettiin ylimääräisillä vuodepesuilla, viileillä lapuilla pyyhkimällä.

Päiväsaikaan asukkaat vietiin oleskelutilaan, jossa ilmalämpöpumppu piti lämpötilan mukavan viileänä. Asukashuoneissa pidettiin kaihtimet alhaalla ja ikkunat kiinni kuumimpana aikana. Yöllä puolestaan ikkunat pidettiin auki, jotta ilma pääsi kiertämään. Jokaisessa asukashuoneessa on pöytätuuletin, jolla saatiin ilma kiertämään. Sillä saatiin hieman helpotusta kuumuuteen, vaikka kierrätettävä ilma kuumaa olikin. "Osastolla käytössä olleita tuulettimia oli riittävästi. Ja hyvä, että ne on jo hankittu aiempina vuosina, tänä kesänä tuulettimen saanti olisi voinut olla haasteellista", toteaa yksi hoitajista.

" Mielestäni asukkailla on ollut kohtuullisen hyvä tilanne. Tuntuu, että suurimpina kärsijöinä olimme me", sanoo yksi hoitajista. Fyysinen työ, kuuma työvaatetus sekä työn tauottamisen mahdollisuus aiheuttivat haasteita. Tällä oli ajoittain vaikutusta omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Kuitenkin, kokonaisuutta ajatellen ja olosuhteet huomioiden, kesä on sujunut osastollamme hyvin.