Nuorten maksuton ehkäisy Nurmijärvellä

7.8.2018 14.00

Nurmijärveläisen, alle 20-vuotiaan nuoren on mahdollista saada tällä hetkellä puolen vuoden ehkäisy ilmaiseksi. Tätä käytäntöä jatketaan siihen asti, kunnes Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymä tekee asiasta päätöksen. KU Soten yhtymähallitus käsitteli asiaa toukokuun lopulla, mutta ei vielä tehnyt asiassa päätöksiä, vaan palautti asian uudelleenvalmisteluun. Yhtymähallitus haluaa vielä lisälaskelmia maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta 15-23-vuotiaille nuorille kuntayhtymän alueella ennen päätöstään.

Miten nuori saa maksuttoman ehkäisyn?

Ehkäisytarpeen ilmaantuessa nuori ottaa yhteyttä joko oppilaitoksensa terveydenhoitajaan tai nuorisoneuvolaan elämäntilanteensa mukaisesti.

Terveydenhoitajan tapaamisessa keskustellaan nuoren elintavoista ja terveydentilasta. Terveydenhoitajan käynnin jälkeen nuori käy lääkärin vastaanotolla, jossa haastattelun jälkeen valitaan ehkäisymenetelmä. Ilmaiseksi saatavat ehkäisymenetelmät ovat mini- ja ehkäisypillerit, ehkäisyrengas tai kierukka, jos sitä ei ole aiemmin nuorella ollut. Yleensä ensimmäinen ehkäisymenetelmä on mini- tai ehkäisypillerit, joista nuori saa lääkärin vastaanotolta mukaansa 3 kuukauden pilleripakkauksen. Ehkäisyn aloittamisen yhteydessä ei tarvitse tehdä gynekologista tutkimusta.  

Ehkäisy- tai minipillerit saaneen nuoren tulisi varata aika terveydenhoitajalle noin 2 kuukauden kuluttua pillerien käytön aloituksesta. Jos tavatessa kaikki on kunnossa ja nuori haluaa jatkaa pillereiden käyttöä, saa hän terveydenhoitajalta mukaansa 3 kuukauden pilleripakkauksen. Terveydenhoitajan vastaanoton jälkeen lääkäri tekee e-reseptin, jolla nuori saa vuoden pillerit. Nämä ovat itse maksettavia.

Maksuttomuuden periaatteita yhtenäistetään Keski-Uudenmaan kuntayhtymässä

Tällä hetkellä Nurmijärven kunnassa noudatetaan puolen vuoden maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille nuorille. Tästä käytänteestä poikkeavan päätöksen on kunnanvaltuusto tehnyt joulukuussa 2017. Sen mukaan maksuttoman ehkäisyn saisi alle 25-vuotias nuori vuodeksi. Tätä päätöstä ei ole siirretty käytäntöön, koska vuoden alusta vastuussa oleva Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä työstää yhtenäistä käytäntöä alueelle. Kuntayhtymän hallitus ei vielä ole tehnyt päätöstä, asiaa ja esitettyä aloitetta käsiteltiin 29.5.-18 pidetyssä yhtymähallituksen kokouksessa. Hallitus palautti esitetyn aloitteen uudelleenvalmisteluun haluten vielä vaihtoehtoisen laskelman maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta.

Jo tehtyjen selvitysten mukaan raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kunnissa maksuttoman ehkäisyn lisäksi onnistuneen valistuksen ja nuorten vastuullisuuden myötä. Haasteeksi nähdään erityisesti alle 25-vuotiaiden toistuvat raskaudenkeskeytykset sekä sukupuolitaudit, joita tulisi vähentää valistuksella ja kondomisuojaa käyttämällä.

Tiedotamme uudelleen, kun kuntayhtymä tekee päätöksen maksuttoman ehkäisyn periaatteista, sekä päätöksen sisällöstä ja voimaantulosta Keski-Uudenmaan kunnissa.