Rajamäen tehdasmuseo avautuu yleisölle 18.5.2018

15.5.2018 15.00

Rajamäen tuotteet ovat kuuluneet suomalaisten arkeen ja juhlaan autonomian ajasta halki itsenäisyytemme vuosisadan. Hyvinge Fabriks Aktiebolag alkoi valmistaa Nurmijärven Hyvinkäänkylään pystytetyssä tehtaassaan painohiivaa, väkiviinaa, etikkaa ja eetteriä vuonna 1889. Työntekijöitä tarvittiin ja Rajamäen kylä nousi tehtaan vierelle. Suomen valtion omistukseen tehdas siirtyi 1920. Oy Alkoholiliike Ab perusti 1963 vanhaan viinanpolttimoon museon, jossa tehtaan ja kylän kertomus limittyy Suomen ja suomalaisten tarinaan kotipoltosta kieltolain ja Molotovin cocktailin kautta eurooppalaisiin tapoihin, leivinhiivan ja etikan roolia unohtamatta.

Kävijöitä museoon ei kuitenkaan voinut päästää, syy tähän oli alkoholilain väkevien juomien mainonta- ja myynninedistämiskielto. Puolen vuosisadan ajan museo oli piilotettu aarre. Keväällä 2017 aika oli kuitenkin tullut avata Rajamäen tehdasmuseo kaikelle kansalle. Kesän aikana museossa vieraili n. 3000 kävijää.

Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. avautuva museo on avoinna 19.8. asti.

Lisätietoja museosta >>

Vuosikymmenten ajan suljetussa tilassa kypsynyt Rajamäen tehdasmuseo - runsas, terävä, mausteinen, lämmin - on valmis nautittavaksi.