Museorakennukset

Taaborinvuoren museoalueen käsityöläismökkien perusnäyttelyt kertovat 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun arjen historiasta Nurmijärvellä.

Sepän mökki

Sepän mökin näyttely kertoo naisten käsityötaidoista ja ruokatalouden hoidosta. Tekstiilien valmistus kuului olennaisesti naisten elämään ja kapioiden teko aloitettiin jo nuorena tyttönä. Kuvan kapioarkku on tehty vuonna 1828 Maria Jörans Dottirille.

Sepän mökissä on esillä myös kapioiksi valmistettu Nurmijärvi-ryijy vuodelta 1836. Sen on tehnyt Klara Sofia Vikström Nummenpään kylästä. Ryijyn kuviointimalli oli tuolloin yleinen Nurmijärvellä ja siksi mallia alettiin myöhemmin kutsua Nurmijärvi-ryijyksi.

Sepän mökki on kuulunut alun perin Salanderin seppäsuvulle ja sijainnut Klaukkalan Vaskomäessä.  

Nahkasuutarin mökki

Nahkasuutarin mökin näyttely kertoo lukutaidon merkityksestä ja tiedonvälityksestä. Ennen sanomalehdistöä tieto kulki matkamiesten ja vieraiden mukana ja uutisia kuultiin markkinoilla sekä kirkonkuulutuksina.

Sanomalehdet yleistyivät 1800-luvun lopulla. Nurmijärvellä vaikutti Uusimaa -niminen lehti, joka perustettiin vuonna 1895. Lehdellä oli Nurmijärvellä kirjeenvaihtajia, jotka raportoivat paikkakunnan tapahtumista ja olosuhteista. 

Nahkasuutarin mökki siirrettiin Taaborinvuorelle Noposta, missä se oli Tirmun talon torppana vuoteen 1920 asti.  Kamarin kalustus on pitkälti kuulunut talossa aikoinaan asuneelle torppariperheelle. Tuvassa on esillä nurmijärveläisten suutarien työkaluja.

Puusuutarin mökki

Puusuutarin mökissä on esillä nurmijärveläisen Evert Niemimaan vanhoja työtapoja kuvaavia pienoisveistoksia. Vuonna 1895 syntynyt Niemimaa ryhtyi valmistamaan veistoksia aikansa kuluksi vaimonsa poismenon jälkeen. Niemimaa tallensi katoavaa kansanperinnettä toivoen, että veistoksilla olisi jonain päivänä kansantieteellistä arvoa.

Pienoisveistokset kuvaavat arkista maalaisympäristöä ja erilaisia työtehtäviä ja -välineitä. Esillä olevat pienoisveistokset liittyvät pientilallisten ja erityisesti naisten arkitöihin.

Puusuutarin mökki on alun perin ollut mäkitupalaisen mökki  ja sijainnut Mäntsälässä.

Taaborinvuoren museot kertovat arjen historiasta


Sepän mökin kapioarkku on vuodelta 1828. 


Nahkasuutarin mökin näyttely kertoo entisaikojen tiedonvälityksestä. 


Evert Niemimaan pienoisveistos kuvaa vedenkantoa.
Evert Niemimaan pienoisveistos kuvaa vedenkantoa.