Juomavesi on keitettävä Klaukkalan alueella, keittokehotus ei koske Lepsämää

12.9.2017 9.00

Talousveden keittokehotus on päättynyt Klaukkalan alueella perjantaina 15.9.2017 (Päivitetty 15.9.2017)

 
Alkuperäinen tiedote 12.9.2017

Klaukkalan vesitornista maanantaina 11.9.2017 otetuissa verkostovesinäytteissä on todettu E. coli -bakteeria eli ulosteperäistä bakteeria.  Tästä syystä kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua.  Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti.

Vesitorni on laitettu ylivuodolle, minkä lisäksi aloitetaan Klaukkalan verkoston ylläpitoklooraus.  Erityistä syytä poikkeaville bakteerituloksille ei ole löydetty.

Asiasta tiedotetaan lisää, kun saadaan seuraavat tutkimustulokset. Tilannetta voi seurata Nurmijärven kunnan kotisivuilla. Tilanteen edistymisestä tiedotetaan ongelman kestäessä joka arkipäivä vähintään klo 15.

 

Päivitys 15.9.2017 klo 13

Talousveden keittokehotus on päättynyt Klaukkalan alueella perjantaina 15.9.2017

 

Päivitys 14.9. klo 14

Talousveden keittokehotus jatkuu ainakin perjantaille Klaukkalan alueella

Klaukkalan vesitornista keskiviikkona 13.9.2017 otetuissa näytteissä ei todettu enää koliformisia bakteereita eikä E.coli -bakteeria. Klaukkalan vesijohtoverkostosta on otettu useita näytteitä. Tiistaina 12.9.2017 ja keskiviikkona 13.9.2017 otetuista verkostonäytteistä ei havaittu koliformisia eikä E.coli -bakteereita.

Tänään valmistuneessa tuloksessa Harjulan koulusta tiistaina 12.9.2017 otetusta vesinäytteestä havaittiin enterokokki-bakteeria. Tästä syystä keittokehotus jatkuu edelleen. Enterokokkibakteerin havaitsemiseen vaaditaan laboratoriossa pidempi aika kuin koliformisten baktererien ja E.coli-bakteerien. Klaukkalan vesijohtoverkostoa on kloorattu tiistaista 12.9.2017 alkaen verkoston desinfioimiseksi.

Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti.

 

Päivitys 13.9. klo 14.30 

Talousveden keittokehotus jatkuu Klaukkalan alueella - vesitornissa koliformisia bakteereita, muut talousvesiverkoston näytteet puhtaita

Klaukkalan vesitornista tiistaina 12.9.2017 otetuissa uusissa vesinäytteissä on todettu koliformisia bakteereja, E.coli bakteeria ei näytteissä enää todettu. Klaukkalan vesijohtoverkostosta otettiin tiistaina 12.9.2017 kuusi vesinäytettä. Näistä näytteistä ei löytynyt koliformisia eikä E.coli bakteereita.

Keittokehotus kuitenkin jatkuu edelleen. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua.  Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti.

Asiasta tiedotetaan lisää, kun saadaan seuraavat tutkimustulokset. Tilannetta voi seurata Nurmijärven kunnan kotisivuilla. Tilanteen edistymisestä tiedotetaan ongelman kestäessä joka arkipäivä vähintään klo 15.  

Päivitys 13.9. klo 10

Eilen otettujen vesinäytteiden tulokset valmistuvat tänään puolelta päivin 

Klaukkalan vesijohtoverkosta ja vesitornista on otettu eilen näytteitä, joiden tulokset valmistuvat tänään arviolta puolen päivän aikoihin. Tiedotamme niistä iltapäivällä tarkemmin. Tällä hetkellä tehdään verkoston ylläpitokloorausta ja klooria syötetään verkostoon Nummenpään vedenottamolta Lepsämän suunnasta sekä Klaukkalan paineenkorotusasemalta. Nummenpään suunnasta tapahtuvan kloorauksen takia kloorauksen voi havaita vedessä myös Lepsämän alueella.

Klooria joudutaan syöttämään myös Lepsämän suunnasta, jotta kloori saadaan mahdollisimman nopeasti leviämään koko vesijohtoverkostoon ja tilanne normalisoitumaan mahdollisimman nopeasti.

Päivitys 12.9. klo 12.00

Väliaikainen juomaveden jakelu järjestetty

Väliaikainen vedenjakelu on järjestetty niille vesilaitoksen asiakkaille, joita keittokehotus koskee. Juomakelpoista vettä voi noutaa seuraavista osoitteista:

 • Vanhan S-Marketin pysäköintipaikka, Lepsämäntie (karttalinkki)
 • Järvihaan kääntöpaikka, Järvihaantie 3 (karttalinkki).
 • Teboil express, Lahnuksentie 2, Lahnuksentien ja Klaukkalantien risteyksessä (karttalinkki)

Vedenjakelu aloitetaan tänään noin klo 12. Vettä voi noutaa omiin astioihin. Vedenjakelupisteet ovat käytössä ympäri vuorokauden.

Kartta alueesta jota vedenkeittokehotus koskee (pdf-tiedosto)

Päivitys  12.9. klo 10.40: Keittokehotus ei koske Lintumetsän aluetta.

Päivitys  12.9. klo 9.55: Maanantaina otettujen näytteiden tulokset valimistuivat tiistaina 12.9.2017

 

Veden käyttöohjeet häiriötilanteen aikana

 • Juomavedeksi suositellaan käytettävän pullotettua vettä
 • Keitä kaikki juotavaksi tai ruuan laittoon tarkoitettu vesi.
 • Riittävä veden keittoaika on 5 minuuttia.
 • Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi.

Vettä ei tarvitse keittää erikseen ennen ruuanlaittoa, jos vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä.

 • Kahvin- tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
 • Jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
 • Vihannesten ja salaatin huuhtelemiseen on käytettävä keitettyä vettä.
 • astianpesukonetta voi käyttää

Keitetty vesi voidaan jäähdyttää ennen käyttöä.

 • Muista keittää myös hampaiden pesuvesi.
 • Juoma-automaatteja, jotka on kytketty talousvesiverkostoon, ei saa käyttää.

Hanavettä voi käyttää aivan normaalisti:

 • siivoukseen
 • pyykinpesuun
 • peseytymiseen (varo veden joutumista suuhun, pikkulasten peseytymistä ei suositella)
 • WC:n huuhteluun.

Tieto vedenjakelupisteistä ja niiden aikataulusta lisätään tälle sivulle aamupäivän aikana.

 

Lisätietoja: 

Kaisa Putkonen, verkostopäällikkö, Nurmijärven Vesi, puh. 040 317 4754

Niina Leikoski, terveystarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, puh. 040 314 4721

www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/

 

Aiheesta myös mm.

Nurmijärven Uutiset